Klemen Brun s prvo samostojno razstavo

Zadnjo v nizu razstav te sezone v Mestni galeriji je postavil novogoriški vizualni umetnik Klemen Brun in jo naslovil Risbe. Na 30 kvadratnih metrih papirja se razprostirajo dinamične “zgodbe” človeških figur.

 Foto: Tadej Hrovat
Foto: Tadej Hrovat

NOVA GORICA > Od petka je v Mestni galeriji na ogled razstava RisbeKlemna Bruna. 41-letni vizualni umetnik predstavlja svoj zadnji opus, pripravljen posebej za to razstavo.

“Tokrat sem se odločil za risbo na papirju, ki jo razumem kot osnovo vsakršne umetnosti. Dodal sem ji še nekaj odtenkov osnovnih barv, ki pa delujejo kot namigi, s katerimi se lahko ta risba nato še nadaljuje,” je opisal osrednje vodilo svojih najnovejših del. “Barva namreč predpostavlja naslednji stadij gradnje podobe, kromatske zakonitosti pa poseben študij, ki so ga tematizirali različni zgodovinski slogi vse do variant in konceptualnih opredelitev, kakršne sta do potankosti razčlenila modernizem in avantgarda,” je pred dnevi na odprtju razstave poudaril likovni kritik Brane Kovič.

Na 30 kvadratnih metrih papirja se razprostirajo podobe človeških figur, ki jih je domači ustvarjalec narisal s svinčnikom in ogljem ter jim s prstom dodal nekaj senc in barve. “Človeška figura je stvar, ki me od vedno zanima. Ne gre za študijo človeškega telesa, kot bi lahko kdo pomislil, ker je upodobljeno v vseh mogočih pozah. Vodila me je želja, da risbam dodam dinamiko, zato so figure v različnih položajih, dimenzijah, med njimi najdemo moške, ženske ...” pravi Brun. “Barva je prišla na koncu, prej naključno kot namenoma. Moj atelje je velik, industrijski, v nekdanji tovarni, kjer se veliko dogaja. Tam barve kar 'letijo'. Zgodi se, da z barvo nehote poškropim neko sliko. Ko to opazim, počakam, da se nekaj zgodi, da moja ideja dozori, in te naključne barve nikakor ne brišem. Sicer pa sem uporabil nekaj osnovnih barv zato, da sem objel figuro, ji dal neki ton.” Pri tem je odkril, da samo risba z nekaj barve dobro funkcionira, in odzivi so bili ravno tako pozitivni. “Pri risbi ostajam že kako leto in pol, odkar sem se vrnil z likovne kolonije na Kitajskem. Iščem način, kako bi jo lahko še bolj zreduciral in se obenem dotaknil abstrakcije.”

Da je na dolge role papirja lahko ujel človeške akte v različnih postavitvah, je opazoval žive modele ali jih risal po fotografijah.

Risbe, ki bodo oktobra ponovno na ogled v Kulturnem domu v Gorici, so plod intenzivnega ustvarjanja v tem letu. Glede na prostor, ki ga ponuja Mestna galerija, je Brun razmislil, kako bi lahko njegove dolge slike najbolje prišle do izraza. “Izkoristil sem okroglino galerije, da risbe objamejo gledalca,” je dodal.

Klemen Brun bo v kratkem svoj atelje preselil v Nemčijo, saj pravi, da gre v svet, kjer se več dogaja. Lokalni prostor je po njegovem mnenju premajhen za vse ustvarjalce, ki od umetnosti živijo.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano