Klasiki in popularni glasbeniki med mladimi

Zveza primorskih glasbenih šol je na začetku maja pripravila že tradicionalno srečanje godalnih orkestrov Glasbenih šol Primorske. Koncert vsako leto poteka na drugi glasbeni šoli - tokrat so mladi glasbeniki s profesorji in dirigenti nastopili v Postojni.

Mladi  obetavni glasbeniki z vseh koncev Primorske so se letos srečali v Postojni.  Foto: Metka Sulič
Mladi obetavni glasbeniki z vseh koncev Primorske so se letos srečali v Postojni.  Foto: Metka Sulič

POSTOJNA > Na odru dvorane postojnske Glasbene šole se je prejšnjo soboto zvrstilo približno 150 glasbenikov, pretežno godalcev iz Postojne, Cerknice, Idrije, Kopra in Ajdovščine. Z Glasbene šole Nova Gorica je na gostovanje prišel veliki simfonični orkester.

Vsak orkester se je predstavil s skladbami, ki so pisane na kožo mladim glasbenikom. Postojnski godalni orkester, ki ga vodi Marinka Kukec Jurič, je program oblikoval s posameznimi stavki iz resnih skladb, kot jih najdemo v velikih koncertnih dvoranah (Preprosta simfonija Benjamina Brittna, Planeti Gustava Holsta). Orkester Glasbene šole Frana Gerbiča iz Cerknice je pod vodstvom Ivana Marinovića za svoj nastop izbral slovenskega skladatelja Frana Gerbiča. Njegovih Pet pesmi za glas in orkester v priredbi Alojza Srebotnjaka so zapele Vilina Rajk, Juta Korošec in Lucija Mekina.

Godalni orkester iz Idrije je pod umetniškim vodstvom Petre Jurič zaigral dve deli, Capriol suite in Palladio. Godalni orkester Glasbene šole Koper, ki ga vodi Štefan Švagelj, je bil po povprečni starosti članov najmlajši orkester. Njihov izbor je obsegal skladatelje, kot sta Rusa Modest Musorgski in Peter Iljič Čajkovski, pa dve iz zabavnega žanra, Thriller Michaela Jacksona in jazzovsko obarvano Tequilo.

Na nastopu orkestra Ajdovske Glasbene šole z dirigentko Polono Praček je poseben vtis naredila pianistka Nika Gorše, ki je z orkestrom izvedla zvočno privlačen Rondo madžarskega skladatelja Rezsa Sugarja. Orkester je zaigral še skladbo iz obdobja romantike Mikhaila Glinke in priredbo pop uspešnice All About That Bass.

Simfonični orkester Glasbene šole Nova Gorica, ki mu dirigira Marko Kodelja, se je spogledoval z glasbo sodobnejše hollywoodske filmske produkcije. Ponudil je skrivnostno glasbo iz čarovniškega sveta Harryja Potterja. Za trenutek se je z Vojno zvezd zazrl v nebo in nato krenili v bistre vode Karibov z divjimi pirati.

Druženje, muziciranje in spoznavanje orkestrskega repertoarja, vse to so odlike tovrstnih koncertnih pobud. V prvi vrsti pa je zagotovo vzgajanje mladih v koncertno občinstvo in razvijanje kakovostnega glasbenega okusa.

MS


Najbolj brano