Klasike v rocku, klasiki na njivi

Kdor ljubi tako surov blues in oster rock kakor tudi inteligentno komedijo, se bo v petek, 4. novembra, težko odločil, na kateri konec našega glavnega mesta bi jo mahnil. Tega večera bosta namreč v Ljubljani dva zelo zanimiva dogodka: kantavtor Tomaž Domicelj se bo po 51 letih od svojega prvega nastopa vrnil na Šubičevo gimnazijo, komik Boštjan Gorenc - Pižama pa bo v Festivalni dvorani sočasno snemal svojo stand-up uspešnico 50 odtenkov njive.

Boštjan Gorenc - Pižama bo skušal vzdušje nasmejane dvorane spraviti na televizijo.
Boštjan Gorenc - Pižama bo skušal vzdušje nasmejane dvorane spraviti na televizijo.  

LJUBLJANA > V avli Šubičeve gimnazije, uradno Gimnazije Jožeta Plečnika, bo Tomaž Domicelj pripravil prav poseben koncert, naslovljen Na Šubičevi začeli - in preživeli.

Kot gimnazijec je namreč prav tam nastopil že pred davnimi 51 leti, tokrat pa se bo na kraj zločina vrnil z edinstveno tovarišijo.

To bo srečen dan

Domicelju se bodo na odru pridružili Janez Bončina - Benč, Jernej Jung, Drago Gajo, Pavle Kavec, Čarli Novak, Jani Golob, Andrej Hribar, Jani Lah in EMŠO Blues Band.

Niti koncertni repertoar ne bo vsakdanji, napovedujejo. Družno bodo oživili skladbe, ki so Domicelja tako ali drugače zaznamovale. Te dni se že mojstrijo v klasikah, kot so Apache, Perfidia in Shadoogie skupine The Shadows, Mystic Eyes in Gloria skupine Them, House of the Rising Sun, najbolj znana v izvedbi The Animals, Surfin' Bird benda Trashmen, Wooly Booly skupine Sam the Sham and The Pharaoes, neumrljive uspešnice Beatlov in Rolling Stonesov ... Manjkale seveda ne bodo niti Domiceljeve Danes bo srečen dan, Jamajka, Avtomat, Slovenskega naroda sin, Življenje je lepo, Ker te nima rad, Špricer Blues, Letnik '48 in druge.

Vstopnice so že naprodaj po 20 evrov.

Obračun z gradniki slovenstva

Sočasno bo v Festivalni dvorani komik Boštjan Gorenc - Pižama poskrbel za prvo slovensko “TV specialko”, kakor posnetim stand-up nastopom pravijo v tujini. Na pomoč mu je priskočil menedžer, oče festivala Panč in vodja kluba smeha 10ka Andrej Težak - Tešky. Družno bosta v kamero ulovila uspešnico 50 odtenkov njive.

Komik ugotavlja, da si je stand-up na slovenski televiziji že izboril svoje mesto, a mu je vselej odmerjena zelo skopa minutaža. “Zakaj se ni za celovečerno predstavo odločil že kdo drug, ne vem,” pravi, “pri meni pa ima 50 odtenkov njive po dveh letih in pol nastopanja obliko, ki jo želim ohraniti.”

V 50 odtenkih njive se duhoviti literarni, gledališki, televizijski in radijski ustvarjalec loti vseh mogočih bistvenih gradnikov slovenstva: piscev besedil naših popevk, hripavih novinarjev, rokokojskih violinistov, literarnih klasikov, ustvarjalcev reklam ... “Pronicljivo seciranje aktualnih dogodkov se prepleta s prodornimi enovrstičnicami, vse skupaj pa zabeli izkušnja očetovstva. Vrhunec je erotična megauspešnica za slovenske gospodinje, po kateri je šov tudi dobil ime,” sporočajo pred snemanjem, ki bo kajpada javno. Vstopnice so naprodaj po 14 evrov.

Pižami še največ skrbi povzroča vprašanje, ali mu bo na televizijo uspelo prenesti vzdušje v dvorani. Četudi bodo morali posnetek skrčiti na eno uro, zagotavlja, da bodo gledalci v živo deležni “polne izkušnje”. AG


Najbolj brano