Kjer slikajo začetniki in izkušeni

Na Sinjem vrhu je spet zaživela tradicionalna likovna delavnica, ki jo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti namenja ljubiteljskim ustvarjalcem. Dvanajst udeležencev pod vodstvom akademskega slikarja, pedagoga in avtorja likovnih priročnikov Toneta Račkija spoznava osnove risanja s senčenjem.

Mentor delavnice Tone Rački (desno) med kreativno razpravo  z Gunijem Fabjančičem.    Foto: Alenka Tratnik
Mentor delavnice Tone Rački (desno) med kreativno razpravo z Gunijem Fabjančičem.  Foto: Alenka Tratnik

SINJI VRH > Turistična kmetija Vidmar ta teden gosti poletno likovno delavnico, ki jo javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) tam prireja že od leta 1999. Namenjena je ljubiteljskim ustvarjalcem, ki dobijo nova znanja in praktične izkušnje z reševanjem novih likovnih problemov. Ustvarjanje in učenje se tu prepletata v sproščenem vzdušju, ob druženju in izmenjavi mnenj. Letos sodeluje dvanajst ustvarjalcev z vseh koncev Slovenije, ena pa prihaja celo iz Švice. Nekateri med njimi so začetniki, drugi ustvarjajo že dlje, nekateri so v delavnici prvič, drugi so se z veseljem vrnili v sinjevrški atelje, ki “nudi najlepše razglede”.

“Tu ni pomembno, ali si začetnik ali imaš že precej kilometrine. Pravzaprav je dobro, da je zasedba pestra, in letos je tako. Tudi izbrana likovna tema je novost v delavnicah, tako da gre za zanimivo izkušnjo,” je sredi dajanja napotkov ustvarjalcem pojasnil mentor delavnice Tone Rački.

Udeleženci spoznavajo, kako oblikovati oglate, oble in okrogle predmete ter kako s senčenjem prikazati različne materiale in teksture površin. Čeprav gre za zahtevno tematiko, je večino pritegnila razpisana tema, cenijo pa tudi strokovnost in pristop mentorja.

“Kot predavatelja ga spoštujem, ker je edini, ki pojasni problem, te usmerja in ti daje napotke, s katerimi prideš do rezultata,” je povedal fotograf, oblikovalec scene in vsestranski ustvarjalec Guni Fabjančič iz Krškega, ki je po 20 letih znova prišel v delavnico, likovna govorica pa ga spremlja že od rane mladosti.

Jana Žičkar iz Društva šaleških likovnikov Velenje je na Sinji vrh prišla, da se nauči kaj novega: “To je nujno, če želiš napredovati. Izkušnja je zelo pozitivna, mentor nas usmerja in nam pusti, da sami raziskujemo in delamo. Pa še družba je prijetna in me ni nič strah vprašati, ker sem začetnica.”

Tudi Zora Poznič Polh, lanska dobitnica zlate plakete na državni razstavi JSKD, je prišla po novo znanje: “Tudi pristop mi je všeč, ker zahteva samostojno delo. Všeč sta mi tudi dobra družba in pozitivna energija.”

Poletne likovne delavnice imajo že tridesetletno tradicijo, zanimanja zanje je po besedah samostojne strokovne svetovalke za likovno dejavnost na JSKD Andreje Koblar Perko vedno veliko. “Sedemdnevna delavnica omogoča ustvarjalcem poglobljeno in koncentrirano delo. Program zahteva poseben pristop mentorja in večjo odprtost udeležencev, samoiniciativnost in sodelovanje pri razvijanju programa v okviru izbrane teme. Te redko ponavljamo, vedno poiščemo takšno, da je primerna za začetnike in za tiste, ki imajo že kar nekaj izkušenj.” je še povedala vodja delavnice.

Sinjevrški delavnici se bosta to poletje pridružili še dve, v Šmartnem ob Paki in v kamnolomu Lesno Brdo, obe pa sta po besedah Andreje Koblar Perko že zasedeni.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano