Kjer se pogled odpira v daljavo, v neskončnost

Lokarjeva galerija v Ajdovščini je v leto 2017 vstopila z odprtjem razstave del, ki so lani nastala na mednarodnem likovnem simpoziju Slovenija, odprta za umetnost. Srečanje je lani poleti na Sinjem vrhu povezalo 23 likovnih ustvarjalcev. “Tam zgoraj se pogled odpira, daleč naokrog, v daljavo, v neskončnost. In odpira se tudi tisti, ki je povsem introvertiran, ki predstavlja zazrtje posameznika v osebne globine,” so besede, s katerimi so v imenu umetniške vodje simpozija Anamarije Stibilj Šajn odprli razstavo.

Razstava del, ki so nastala na lanskem simpoziju Slovenija, odprta za umetnost, bo v 
Lokarjevi galeriji na ogled do sredine februarja. Foto: Alenka Tratnik
Razstava del, ki so nastala na lanskem simpoziju Slovenija, odprta za umetnost, bo v Lokarjevi galeriji na ogled do sredine februarja. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Mednarodni likovni simpozij Slovenija, odprta za umetnost, ki zadnja leta nosi ime Pogled od zgoraj, je lani na turistični domačiji Vidmarjevih na Sinjem vrhu zabeležil že 24. izvedbo. Energiji prostora s pogledom od zgoraj so se prepustili Walter Köstenbauer iz Avstrije, Zdravko Milić in Toni Franović iz Hrvaške, Dania Spizzamiglio in Gianni Borta iz Italije, Dragan Knežević in Gala Čaki iz Srbije, Noriaki Sangawa iz Japonske in Simäo Bessa iz Portugalske, ki živita in ustvarjata v Sloveniji, iz Slovenije pa še Sergej Kapus, Brut Carniollus, Črtomir Frelih, Damjana Plešnar, David Ličen, Kaja Urh, Klavdij Tutta, Klemen Brun, Maruša Šuštar, Meta Šolar, Mira Ličen Krmpotić, Peter Marolt, Polona Kunaver Ličen in Tanja Verlak.

Vrh harmoničnega sobivanja

Ekipa, zaslužna za izvedbo srečanja - soorganizatorja David Ličen in Polona Kunaver Ličen, strokovni sodelavec Črtomir Frelih, umetniška vodja Anamarija Stibilj Šajn in gostitelj, lani umrli Hieronim Vidmar -, je ostala zvesta viziji ustanovitelja srečanja Klavdija Tutte.Sinji vrh se po njegovi zamisli za teden dni prelevi v stičišče različnih kulturnih okvirov in umetniških govoric, kraj zbližanja različnih generacij. Oziroma, kot je v Lokarjevi galeriji z besedami umetniške vodje, ki se zaradi slabega vremena v petek odprtja ni mogla udeležiti, povedal Vladimir Bačić, se “tam zgoraj zberejo umetniki, ki so drug drugemu naklonjeni, domači in prijateljski, pa čeprav prihajajo iz različnih okolij, govorijo različne jezike, ustvarjajo v različnih poetikah, imajo različne navade in različna kulturna ozadja. A tam zgoraj se vse poveže v harmonično sobivanje”.

Brez omejitev in okvirjev

In kako potem vse, kar je nastalo, postaviti na skupne temelje, dati v okvir? “Težko in navsezadnje tudi nesmiselno, zato tudi ne predpisujemo tematike, ne postavljamo izraznih ali tehničnih omejitev. Okvirji so le navidezni, znotraj njih je posameznik, s svojo vlogo, s svojim likovnim poslanstvom, s svojo govorico. On in samo on. In vsaka stvaritev je del njega,” je v nagovoru še zapisala Anamarija Stibilj Šajn.

Razstava bo v Lokarjevi galeriji na ogled do sredine februarja. Sklenili jo bodo ob odprtju razstave likovnih del lanske kolonije Umetniki za Karitas, ki se prav tako že tradicionalno odvija na Sinjem vrhu.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano