Kitaro je preglasil grom

John Fogerty že predolgo in prenaglas prepeva svoji slavni viži o dežju, da bi nebo nadenj tu in tam ne poslalo težkih temnih oblakov, kakršni so se predsinočnjim z morja prikobalili nad tržaški Trg zedinjenja Italije. Neuničljivi muzikant je bil po komaj 50 minutah nastopa primoran storiti tisto najhujše: izklopiti kitaro.

John Fogerty, motor pokojnega kultnega benda Creedence Clearwater Revival,  na osrednjem tržaškem trgu, s prstom, usmerjenim v bližajoče se neurje, ki je pretrgalo zabavo  Foto: Andraž Gombač
John Fogerty, motor pokojnega kultnega benda Creedence Clearwater Revival, na osrednjem tržaškem trgu, s prstom, usmerjenim v bližajoče se neurje, ki je pretrgalo zabavo  Foto: Andraž Gombač

TRST > Kleni mož, ki bo čez slabo leto praznoval 70. rojstni dan, na tokratni turneji ne prepeva le spevnih pesmi z nesrečnim dežjem v naslovu, Have you ever seen the rain? in Who'll stop the rain, marveč koncertni repertoar skoraj do roba zapolni še z drugimi skladbami svojega pokojnega benda iz rodne Kalifornije. Kultni Creedence Clearwater Revival je v letih 1968-1970 nanizal osupljivo bero krepkih uspešnic, ki jih Fogerty še zmeraj igra in prepeva silovito kot malokdo iz njegove generacije, kar so pred šestimi leti izkusili tudi obiskovalci njegovega ljubljanskega koncerta.

Zabava se je obetavno začela tudi na tržaškem Trgu zedinjenja Italije, kjer se je po podatkih organizatorja zbralo 3500 poslušalcev. Redarji so najstrastnejše med njimi spočetka odrivali od odra, jim prigovarjali, naj zasedejo svoja sedišča. A med uživanjem Fogertyjeve eksplozivne mešanice rokenrola, močvirskega rocka, bluesa, countryja in še česa človek res ne more sedeti.

Redarji so naposled obupali, ko je na oder prikorakal mojster s svojo petčlansko glasbeno tovarišijo in ob pomoči ljudstva korajžno krenil v divjo Hey tonight. Pohvalil je odlično akustiko, se razgledal po okoliških palačah, pripomnil, da še ni nastopal med toliko kipi in kipci, pa že nadaljeval s takisto prepoznavno Green river. Med kitarskim soliranjem se je zvijal, kremžil in poskakoval, med Who'll stop the rain zabrenkal še na akustično kitaro, se vrnil k električni in v blagodejnem drncu nizal Born on the bayou, Lodi, Ramble tamble, Lookin' out my back door, Hot rod heart, Penthouse pauper in Midnight Special, nakar je z juga mrzlo zapihalo. Pevec je oznanil premor, poba iz njegove ekipe pa bližajoče se neurje: “Upajmo, da bo hitro mimo in da bomo koncert lahko nadaljevali.”

Ga bomo figo! Obiskovalci so si pod bližnjimi napušči mrmrali znane viže, ki so tega večera splavale po vodi: Susie Q, Proud Mary z zimzelenim refrenom “Rollin' on the river ...”, jezno protestno Fortunate son in tisti zoprni popevčici o dežju. Nekateri so godrnjali, da se za vračilo vstopnine lahko obrišejo pod nosom, saj koncert ni bil odpovedan, marveč “zgolj” prekinjen, pa še to zaradi višje sile. Več veselja je bilo zaznati med uličnimi prodajalci krame, tokrat specializiranimi za dežnike.

Svojo žalost je naslednjega jutra na splet izlila tudi Fogertyjeva tovarišija. In obljubila, da se v Trst vrne poravnat račun.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano