Kitajci nagradili slovensko knjigo o kavi

Knjiga Božidarja Jezernika Kava: Čarobni napoj, ki je izšla pri založbi Modrijan, je na Kitajskem prejela nagrado Gourmand za najboljšo knjigo o kavi na svetu v zadnjih dveh desetletjih. Nagrade Gourmand Awards, ki jih podeljujejo v več kategorijah, pogosto primerjajo s filmskimi oskarji.

Knjiga Božidarja Jezernika Kava: Čarobni napoj, ki je izšla pri 
založbi Modrijan, je na Kitajskem prejela nagrado Gourmand 
za najboljšo knjigo o kavi na svetu v zadnjih dveh desetletjih. Foto: Emka.Si
Knjiga Božidarja Jezernika Kava: Čarobni napoj, ki je izšla pri založbi Modrijan, je na Kitajskem prejela nagrado Gourmand za najboljšo knjigo o kavi na svetu v zadnjih dveh desetletjih. Foto: Emka.Si

PEKING > Letošnja jubilejna, 20. prireditev Gourmand Awards za vino in druge pijače, je potekala junija v mestu Yantai na Kitajskem. Nagrade so bile podeljene v več kategorijah, z ožjega seznama najboljših del so bila izbrana tri najboljša na svetu. Za nagrade se ne potegujejo samo knjige, pač pa tudi filmski in televizijski prispevki ter glasbena dela, so sporočili iz Modrijana.

V monografiji Božidarja Jezernika je opisan zmagoviti pohod kave na vse celine sveta, od Jemna, Etiopije, Osmanskega cesarstva, Balkana, zahodne Evrope, Brazilije vse do sodobne proizvodnje kave, ki ji kraljuje ameriški Starbucks.

Jezernik je v desetletjih ukvarjanja s tematiko kave zbral približno 500 razglednic, ki jih je zdaj prvič objavil. Več kot 250 fotografij, risb in reklamnih sporočil ilustrira proizvodnjo, razširjenost, nasprotovanje in odobravanje tega napitka. Knjiga v 19 poglavjih prinaša tudi zgodbe o zanimivih osebnostih, odvisnikih od kave.

V knjigi je opisan tudi prihod kave v slovenski prostor, ki je v 17. in 18. stoletju ostala omejena na najbogatejše sloje, sredi 19. stoletja pa so jo začeli piti bogati kmetje, predvsem pa so se z njo krepčale ženske. Kavarne so postale priljubljene med meščani. Za Slovence so imele še poseben pomen, saj so bile zbirališča družabnega in političnega življenja v času narodnega prebujenja. Večina kave je na Slovensko prihajala iz Trsta, ki je še danes pomembno pristanišče za kavo.

STA


Najbolj brano