Kinodvor se bo za en večer prelevil v erotični kino

V Kinodvoru za nocoj pripravljajo noč erotičnega filma Kinosloga. Retrosex. Mestni kino se bo tako za en večer prelevil v svojega predhodnika, erotični in za marsikoga legendarni Kino Sloga. Večer bo uvedla projekcija filma Kozel v raju Gabriela Axela, v ospredju pa bodo filmski akti Jamesa Herberta, prikazani s 16-milimetrskim projektorjem.

Noč erotičnega filma bo zaokrožil film Električna Randy v režiji 
Phillipa Schumana (1978/1980). Film velja za dolgo izgubljeni biser zlate dobe ameriške kinematografske erotike.
Noč erotičnega filma bo zaokrožil film Električna Randy v režiji Phillipa Schumana (1978/1980). Film velja za dolgo izgubljeni biser zlate dobe ameriške kinematografske erotike. 

LJUBLJANA > V Kinodvoru za filmski večer v znamenju erotike, ki ga oglašujejo tudi kot "posebno valentinovo predigro", ustvarijo primerno vzdušje in poskrbijo za malenkosti, ki obiskovalcem popestrijo filmske izkušnje.

Organizatorji se z nočjo erotičnega filma poklanjajo posebnemu poglavju filmske dediščine, v vsej raznolikosti njenih govoric. "Od nežnih aluzij do nazornih prikazov spolnosti, od filmske avantgarde do mehke in trde erotike. In kot veleva tradicija: na dragocenih, arhivskih filmskih kopijah," piše na strani Kinodvora.

Večer bo uvedel Axelov film Kozel v raju (1962), Slogina prva in prelomna erotična uspešnica, ki si jo je leta 1966 ogledalo 56.084 gledalcev. Prehitel je Kleopatro v režiji Josepha L. Mankiewicza in SpartakaStanleyja Kubricka. Zaostal je le za muzikalom Moje pesmi, moje sanje v režiji Roberta Wisea. Slogo je spremenil v erotični kino in za vselej postal film mitičnih razsežnosti.

Ob 21.45 bodo na sporedu filmski akti Jamesa Herberta. Dragocene filmske kopije je mestnemu kinu zagotovil arhiv Mednarodnega festivala kratkega filma v Oberhausnu, predvajali pa jih bodo z najnovejšo tehnično pridobitvijo kina, 16-milimetrskim projektorjem Eiki EX-6000.

"V času vsesplošne digitalizacije in zavračanja starejše, analogne kinematografske opreme, si Kinodvor kot prostor prikazovanja in mišljenja sodobne umetniške filmske produkcije še zmeraj prizadeva gojiti živ odnos tudi do filma v kontekstu njegove bogate zgodovine," so zapisali v kinu, kjer bodo nocoj film na 16-milimetrskem traku prikazali prvič.

Ameriški slikar in eksperimentalni filmar Herbert je filmskemu aktu posvetil štiri desetletja ustvarjanja. Materiale za filme je posnel kot svobodne improvizacije, nato pa v svoji delavnici iz njih ustvaril "delikatne tapiserije zaustavljenega časa, transcendentalne lepote, čutnosti in telesnosti, filmske skice omamno lepih, golih, mladih teles, ki se ljubijo".

V Kinodvoru bodo prikazali tri Herbertove filmske akte - Night Horses(1976), Automan (1988) ter Kolja & Sana (1995/1996).

Noč erotičnega filma bo zaokrožil film Električna Randy v režiji Phillipa Schumana (1978/1980). Film velja za dolgo izgubljeni biser zlate dobe ameriške kinematografske erotike. "Čudovito bizarna in nadvse ambiciozna 'science fucktion' porno komedija," napovedujejo v mestnem kinu.

Za ogled vseh projekcij je na voljo še približno 30 paketov, možno pa je kupiti tudi posamične vstopnice.

STA


Najbolj brano