Kdo je tu normalen in kdo nor?

Dijaki 4. letnika dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije so v petek premierno uprizorili Veliki briljantni valček Draga Jančarja, ki se po skoraj tridesetih letih od nastanka še vedno “aktualno” spogleduje z resnicami današnjega sveta.

Na ponedeljkovem plesu se Volodji, doktorju, izvedenkama in pacientom pridruži še Chopin ter navduši s klavirsko izvedbo Velikega briljantnega valčka.    Foto: Ana Cukijati
Na ponedeljkovem plesu se Volodji, doktorju, izvedenkama in pacientom pridruži še Chopin ter navduši s klavirsko izvedbo Velikega briljantnega valčka.  Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Gledališka dvorana novogoriške gimnazije v petek popoldne ni bila dovolj velika za vse, ki so si želeli ogledati premierno uprizoritev Velikega briljantnega valčka v izvedbi četrtošolcev dramsko-gledališke smeri. Suverena šestnajsterica mladih igralcev je v dvourni predstavi prikazala vse značilnosti drame absurda, ki jo je Drago Jančar napisal leta 1985.

Režiser Marjan Bevk je v lanskem šolskem letu pripravil koncept uprizoritve in jo v grobem tudi že postavil na oder, zaradi bolezni pa je nato prekinil delo. Projekt je prevzela Nataša Konc Lorenzutti ter ga dokončala. “Jančarjevemu besedilu smo zvesto sledili, samo tretje dejanje smo skrajšali, ker se nekoliko vleče. Okrajšave je naredil že kolega Marjan Bevk, jaz sem jih samo izpilila in uresničila,”je povedala.

Protagonist Simon Veber (odigral ga je Evald Cencič) je zgodovinar, ki raziskuje življenje poljskega vstajnika Drohojowskega in se znajde v umobolnici posebnega tipa, v zavodu Svoboda osvobaja, v kakršne so zapirali oporečnike.

Glavne niti dogajanja vlečeta Volodja (Martin Mlakar) in doktor (Klemen Breznik) ter “izvedenki za metafore” (Diana Flajs Bektašević in Ajda Vidic), preostali mladi igralci, ki so upodobili paciente, pa so spretno sledili tehniki ter interpretaciji drame absurda. “Nismo se ukvarjali z aktualnimi dogodki. V letih, ko se drama dogaja, večina ni vedela, da živimo v diktaturi, ker drugačne ureditve nismo poznali. Drago Jančar jo je drzno razkrinkal,” pravi režiserjeva asistentka Nataša Konc Lorenzutti. “Danes nihče ne zatira svobode na tak način, kot se to dogaja v Jančarjevem zavodu z absurdnim nazivom Svoboda osvobaja. Na področju izobraževanja, raziskovanja, ustvarjanja smo precej svobodni, a zasužnjeni na drugačen način. Torej je v naši uprizoritvi aktualizacije toliko, kolikor je gledalec sam vidi.”

Ohranila je skoraj vse elemente, ki jih je postavil že režiser: odprt oder (brez zaves in kulis) ter skopo scenografijo s stoli, klopjo in mizo: “Je pa res, da je takšna tudi moja estetika - skoraj prazen oder, napolnjen z nekaj predmeti, ki jih uporabiš na različne načine. Igralec namreč lahko pričara, kar hoče.”

Dijaki so vaje pričeli že lani, ko je bilo gledališko besedilo tudi temeljno gradivo za esej na maturi. V tem šolskem letu so opravili za približno sto ur vaj.

Valček bodo ponovili v sredo, 7. januarja 2015, ob 17. uri v gledališki dvorani gimnazije.

Tudi dijaki ostalih letnikov ne sedijo križem rok. V 1. letniku pripravljajo opereto za otroke O pravljici, ki je ni nihče povedal. Premiera bo predvidoma aprila prihodnje leto. Z 2. in 3. letnikom letos dela igralka Ana Facchini. Obeta se vsaj ena uprizoritev.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano