Praznovali so v Žusterni, tam, kjer je blues doma (foto)

V polnem Snack baru v Žusterni so se v soboto spet zbrali člani legendarnega domačega rock benda Karamela in predstavili svoj novi album Brez strahu. Nastopili so tam, kjer je blues doma, kakor prepevajo v eni novih pesmi.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na predstavitvi albuma ni manjkalo ne dobrih vibracij ne navdušenja. Snack bar je bil poln - tja so stari rokerji privabili tudi veliko mladih, česar so si zaželeli pred koncertom.

Bend so leta 1982 ustanovili nekdanji člani legendarnih skupin Kameleoni, September in Boomerang. Uveljavili so se zlasti kot kakovostna spremljevalna skupina - med pevci, ki so jih spremljali, so Dado Topić, Janez Bončina Benč,Vlado Štimac in Massimo Savić.

Karamela je pogosto stala na festivalskih odrih v Splitu, Sarajevu, Beogradu in Italiji, še posebej plodovito pa je bilo njeno sodelovanje z Josipo Lisac - pevka ter njen partner in menedžer Karlo Metikoš sta koprskemu kvartetu leta 1983 zaupala vse aranžmaje na albumu Hoću samo tebe.

Leta 1990 je skupina za nekaj let prekinila delovanje, ponovno pa se je vrnila leta 1998, ko je izdala album Najlepša so jutra. Zatem si je spet privoščila daljši premor.

Po 19 letih diskografskega molka so se kitarist Marjan Malikovič, klaviaturist Goran Velikonja, bobnar Zlati Klun in basist Jadran Ogrin nedavno vrnili z novim albumom Brez strahu.

Pred predstavitvijo albuma v Snack baru so dejali, da so si za to ploščo res vzeli čas. Album je nastajal v Ogrinovem studiu Jork v Dekanih in pod okriljem založbe Croatia Records.

Kot pisci besedil in avtorji glasbe so se podpisali Jadran Ogrin, Marjan Malikovič, Vanja Valič, Vasja Klun in Drago Mislej Mef. Po snemanju so skladbe dobro poslušali in ugotovili, da jih lahko objavijo brez strahu, od koder tudi naslov albuma. V besedilih pripovedujejo različne zgodbe o druženju generacij, glasbi in prijateljstvu.

Skupina se z albumom namerava predstaviti v vseh državah nekdanje Jugoslavije, povsem nepričakovano pa je prejela še vabilo za koncert v Rusiji.

Na koncertu v Žusterni je za posebno presenečenje poskrbel Slavko Franca iz Lucije, lastnik muzeja, posvečenega Rolling Stonesom. Članom Karamele, ki ga omenjajo v pesmi Žusterna blues, in avtorjem besedil je podaril prav posebne izdelke s podobo albuma Brez strahu. Beli istrski kamen iz Kanfanarja je poslikal kar sam, v zahvalo in spomin bendu. “Koncert je bil fantastičen in vzdušje odlično,” nam je po koncertu dejal Franca, vesel, da pesem Žusterna blues govori o njem - pa ne samo o njem, tudi in zlasti o prijateljstvu in časih, ki so jih ljubitelji dobrega starega rocka preživeli skupaj.

TEJA PETEK, TEA REDNAK


Najbolj brano