Kam vse je prilezla valovita črta

Narodni muzej Slovenije gosti mednarodno potujočo razstavo Nova umetnost in narava. Postavitev bo obiskovalcem razkrila pomembno vlogo, ki jo je v novi umetnosti (art nouveau) imela narava: ta je umetnikom na prelomu 19. in 20. stoletja služila kot najpomembnejši vir navdiha. Razstavo bodo odprli drevi ob 18. uri.

Razstava bo v Narodnem muzeju Slovenije na ogled do 19. aprila. Foto: STA
Razstava bo v Narodnem muzeju Slovenije na ogled do 19. aprila. Foto: STA

LJUBLJANA > Art nouveau je francoski izraz za umetnostni slog, ki se je v Evropi na področju likovne umetnosti, arhitekture in oblikovanja začel uveljavljati okoli leta od 1890 in je cvetel vse do začetka prve svetovne vojne. Čeprav so imeli različni narodi zanj različna poimenovanja - Nemci so mu rekli jugendstil, Rusi moderna, v Angliji se je uveljavil izraz Modern Style, v Avstriji pa secesija - so ustvarjalci izhajali iz enotne ideje, po kateri je edini vzor umetnika narava ter se tako postavili po robu akademizmu 19. stoletja.

Razstava, ki jo bodo drevi odprli v Narodnem muzeju, je nastala v sklopu mednarodnega projekta Art Nouveau & Ecology, zasnovala pa jo je Teresa-M. Sala, profesorica umetnostne zgodovine na Univerzi v Barceloni. Projekt od leta 2010 izvaja mednarodna mreža Reseau Art Nouveau Network, zaključil pa se bo letos aprila.

Razstava je razdeljena v tri sklope: prvi Oko dobe, razkriva, kako so umetnike navduševala nova znanstvena odkritja v botaniki, zoologiji, oceanografiji in naravoslovju. Japonska jih je spodbudila k temu, da so na naravne pojave začeli gledati kot na vir navdiha: zbirke japonskih ilustracij so pripomogle k nastajanju novih tipov ornamentike, ki so pripomogli k rojstvu splošno sprejetega formalnega jezika. Umetnike so navduševale tudi tehnične iznajdbe, kot so bile mikroskop, fotografija ali kino.

Sklop Umetniški atelje narave prikazuje nove oblike in strukture, linije, ornamente, vzorce in simbole, ki so jih umetniki snovali za svojimi delovnimi mizami in so temeljili na pristnem umevanju naravnih zakonov. Povsod v naravi prisotna valovita linija je postala glavni motiv art noueauja. Motivi iz narave so bili vir navdiha za dekorativne načrte: tudi arhitekturne inovacije so temeljile na opazovanju zgradbe živih organizmov. Vendar pa umetnikom ni šlo zgolj za posnemanje naravnih struktur, pač pa so jih v skladu s svojim razumevanjem in logiko interpretirali.

Mednarodna mreža Reseau Art Nouveau Network je bila ustanovljena leta 1999 na pobudo bruseljskega Zavoda za varstvo spomenikov in spomeniških območij, z njo pa so želeli povezati strokovnjake, ki se ukvarjajo z dediščino art nouveauja in jih spodbuditi k raziskovanju, promociji in popularizaciji in zaščiti art nouveauja na vseevropski ravni. V mrežo je danes vključenih 20 evropskih mest ter Havana in Melilla.

Sklop Domišljijske pokrajine pa predstavlja artnouveaujevske interpretacije letnih časov in naravnih elementov, kot so svetloba, pomlad, zemlja, voda, zrak in ogenj. Ena najbolj priljubljenih tem nove umetnosti je bila ponovno rojstvo narave spomladi.

Razstava bo v Narodnem muzeju Slovenije na ogled do 19. aprila. Do konca projekta bo obiskala skupaj 14 mest. Doslej je gostovala v Barceloni, Terrasi, Bad Nauheimu, Bruslju, Helsinkih, Aveiru, Vareseju, Nancyju, Glasgowu, Alesundu in Rigi. Po Ljubljani bo obiskala Havano.

MI, STA


Najbolj brano