Kako zborovodje motivirajo mlade

Pet osnovnih šol, dvanajst pevskih zborov. To je bera otroškega in mladinskega zborovskega petja na Krasu. Na srečo se poleg otroških zborov vračajo tudi mladinski, žal pa mladi pojejo le do konca osnovne šole.

Za sežanski zbor sta  Julija Pavletič in Sara Selimovič  uglasbili Kosovelovo pesem Naše 
besede. Zborovodja Uroš Cej je glasbo spravil v notni zapis. Foto: Marica Uršič Zupan
Za sežanski zbor sta Julija Pavletič in Sara Selimovič uglasbili Kosovelovo pesem Naše besede. Zborovodja Uroš Cej je glasbo spravil v notni zapis. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Na ponedeljkovi reviji Naša pomlad, ki jo je v sežanskem Kosovelovem domu pripravil območni Javni sklad za kulturne dejavnosti, je sicer nastopilo le osem zborov. Zaradi šole v naravi so tokrat umanjkali dutovski pevci. Po večletnem premoru pa je na reviji spet sodelovala sežanska osnovna šola. Za “debi” je sicer nastopil le mladinski zbor, že za prihodnje leto pa zborovodja Uroš Cej napoveduje tudi udeležbo otroškega zbora. Prav s prihodom novega učitelja glasbe je zborovsko petje na šoli znova ne le oživelo, temveč, kot so dokazali v ponedeljek, tudi že navdušilo mlade pevce. Tako zelo, da so nastopili z lastno skladbo. Dve učenki, Julija Pavletič in Sara Selimovič, sta namreč že lani učitelju glasbe zapeli lastno melodijo Kosovelove pesmi Vse te besede. Učitelj je zanjo pripravil notni zapis in jo opremil s klavirsko spremljavo in tako je šolski mladinski zbor ob klavirski spremljavi učenca Izaka Bana s prijetno skladbo požel navdušen aplavz občinstva.

“Zbori stojijo in padejo z zborovodjem. Na srečo imamo zelo dobre in zavzete na vseh šolah,” pravi Vladislava Navotnik iz sežanske izpostave JSKD. Nekatere zborovodkinje delajo z mladimi pevci že zelo dolgo. “23 let,” odgovori zborovodkinja treh pevskih zborov komenske osnovne šole Andreja Rustja na vprašanje, kako dolgo že uvaja mlade v zborovsko petje. “Začeti je treba že pri šestih letih, pri enajstih je že prepozno. Mladi obožujejo petje. A je treba zanje izbrati primeren program in veliko nastopati in se udeleževati tekmovanj. Pri mladinskem zboru pa je treba še več: tujina, gostovanja, koncerti,” zborovodkinja pojasni svoj recept za motiviranje mladih pevcev.

Največja ovira pa ni nezainteresiranost mladih za pevsko dejavnost, temveč pomanjkanje časa. S tem soglaša tudi Ada Škamperle, zborovodkinja otroškega in mladinskega pevskega zbora divaške osnovne šole: “Mladi so danes izredno zasedeni. Zelo težko jih je zbrati skupaj za vaje. Mi se večinoma dobivamo ob sobotah in opoldne,” pove. Časi, ko je bilo zborovsko petje del šolskega urnika, so že davno mimo, čeprav je zborovsko petje odličen način za doseganje marsikaterega učnega cilja. “Druženje, socialni vidik, empatija, disciplina, koncentracija, tišina, medgeneracijsko sožitje ...,” Andreja Rustja našteva pozitivne učinke zborovskega petja, ki jih dobijo pevci poleg znanja petja in poznavanja zborovske literature.

In kaj je pri petju všeč pevkam? “Da izgubiš tremo; da se na vajah hecamo, da učiteljica od nas zahteva; da dobro delamo,” naštevajo Lilija Ana Koder, Mia Ražemin Anja Metlikovec iz združenega mladinskega zbora divaške, senožeške in vremske šole.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano