Kaj smo najraje brali v minulem letu in kaj bomo v roke dobili v tem?

Groucho Marx je dejal: “Ugotavljam, da je televizija zelo izobraževalna. Vsakič ko jo kdo prižge, grem v sosednjo sobo in v roke vzamem knjigo.” Nekaj naših večjih založnikov smo pobarali, kaj smo najraje brali v minulem letu, še bolj pa nas je zanimalo, kaj zanimivega bomo v roke dobili v 366 dneh tega leta.

Vesna V.  Godina je v minulem letu zelo privlačila svoje 
Slovenčke: intervju z njo je bil najbolj bran članek našega 
časopisa na spletu, njena knjiga Zablode postsocializma pa 
najbolj prodajana knjiga založbe Beletrina.  Foto: Andraž Gombač
Vesna V. Godina je v minulem letu zelo privlačila svoje Slovenčke: intervju z njo je bil najbolj bran članek našega časopisa na spletu, njena knjiga Zablode postsocializma pa najbolj prodajana knjiga založbe Beletrina.  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Segali bomo tako po stvarni literaturi kakor po leposlovju, zagotavljajo založniki, med jubilanti pa bosta v ospredju William Shakespeare in Miguel de Cervantes - aprila bomo obhajali 400. obletnico njune smrti.

Od Zlobca h Košuti

Leto 2015 je za sestrski Mladinsko knjigo in Cankarjevo založbo minilo v znamenju obletnic, saj sta praznovali 70-letnico, pa tudi njune največje uspešnice so povezane z jubileji.

Najbolje prodajana knjiga Mladinske knjige je bila pesniška zbirka Ljubezen - čudež duše in telesa klenega 90-letnega Kraševca Cirila Zlobca. Na drugem mestu je pol stoletja mlajši Maček Muri njegovega pesniškega tovariša Kajetana Koviča z ilustracijami Jelke Reichman, na tretje mesto pa se je uvrstila monografija Druga svetovna vojna, izdana ob 70. obletnici svetovne morije, s katero je povezana tudi najbolje prodajana knjiga Cankarjeve založbe S puško in knjigo Boža Repeta. Bralci so zelo dobro spet sprejeli tudi ponatisnjene Pesmi štirih Cirila Zlobca, Kajetana Koviča, Janeza Menarta in Toneta Pavčka.

Pri Mladinski knjigi bodo nadaljevali z izbori pesmi sodobnih domačih pesnikov; tokrat bo na vrsti Menart. Marca bodo ob 80. rojstnem dnevu Miroslava Košute izdali knjigo Mornar na kozi, v katero je tržaški pesnik povezal svoje spomine. Svetlano Makarovič, ki je v petek, na prvi dan letošnjega leta, dopolnila 77 let, bodo tiskali vsaj trikrat: spet bomo brali njene pravljice Veveriček posebne sorte, Korenčkov palček in Sapramiška. Veselijo se tudi ilustrirane enciklopedije Pradavnina in velike ilustrirane knjige Bojevanje.

Pri Cankarjevi založbi bodo nadaljevali serijo o zgodovinskih osebnostih. Izdali bodo še posebej za Primorce zanimivo knjigo o Mussoliniju, ob 25. obletnici osamosvojitve Premišljevanja o Sloveniji novinarja Janeza Markeša in intervjuje z najpomembnejšimi akterji Ožbeja Peterleta.

Med nas bodo v slovenskem prevodu spet prišli tuji avtorji: Michel Houellebecq, Umberto Eco, Harper Lee, Karl Ove Knausgaard, Robert Galbraith (psevdonim J. K.Rowling), George R. R. Martin in drugi.

Richard Dawkins se predstavi

Najuspešnejši knjigi založbe Modrijan sta bili v minulem letu monografija Milan Kučan, prvi predsednikBoža Repeta in presunljiva študija o Evropi tik po drugi svetovni vojni Podivjana celina Londončana Keitha Lowa. Slednja je resda izšla že konec leta 2014, vendar je velik odziv požela šele z gostovanjem britanskega avtorja pri nas, tako da so jo morali ponatisniti.

Tako v medijih kakor med bralci je bila dobro sprejeta romansirana avtobiografija francoskega filozofa Pascala BrucknerjaPridni sinko, ki je prav tako prišel med nas, pripravljajo pa že deveti natis romana Draga JančarjaTo noč sem jo videl, ene najuspešnejših Modrijanovih knjig nasploh.

Letos načrtujejo 45 novih naslovov, od česar bo za približno polovico leposlovja. Še posebej se veselijo avtobiografije slavnega britanskega evolucijskega biologa Richarda Dawkinsa - v ene same platnice bodo zajeli oba dela, tako Moč čudenja kakor Kratko luč v temi -, v drugi polovici leta pa nam bo o kontroverzni italijanski zgodovinski osebnosti spregovorila knjiga Ščuka: Gabriele D’Annunzio - pesnik, zapeljivec in pridigar vojne Britanke Lucy Hughes-Hallett.

Pričakujejo, da bo dobro sprejeta tudi avtobiografija lani umrlega britansko-ameriškega nevrologa in pisatelja Oliverja Sacksa, ki jo prevaja Primorka Breda Biščak, precej zanimanja pa bo najbrž tudi za knjigo italijanskega filozofa Umberta GalimbertijaO ljubezni, za avtobiografijo pesnice, pisateljice, kolumnistke, glasbenice in tekstopiske Barbare PešutPrvi polčas in za knjigo Vojna spremeni vse Staše Furlan Seaton, hčerke znanega pravnika Borisa Furlana iz Trsta.

Prav kmalu bodo v novem prevodu natisnili roman Glad norveškega nobelovca Knuta Hamsuna, roman Beg hrvaškega klasika Milutina Cihlara - Nehajeva, pa še drugo v seriji knjig o Kostju Veselku irskega pisatelja Dereka Landyja ...

“Vsaka zgodba je laž”

Najbolj prodajana knjiga založbe Beletrina v letu 2015 so bile Zablode postsocializmaVesne V. Godina, analiza vzrokov za krizo v Sloveniji. Njihove knjižne uspešnice so še Razpoložena za ParizVesne Milek, Rdeča knjigaCarla Gustava Junga, zbirka esejev Magija za realisteIrene Štaudohar, biografija Leva Nikolajeviča Tolstoja Pobeg iz rajaPavla Basinskega in roman Konec. Znova, s katero je Dino Bauk na Slovenskem knjižnem sejmu osvojil nagrado za najboljši prvenec leta.

V prihajajočem letu se veselijo novega romana Gorana VojnovićaFiga, ki bo izšel marca. Priljubljenega avtorja smo pocukali za rokav in prosili, naj nam odškrne okence v svoje novo delo. “To je družinski portret treh generacij v treh različnih časovnih obdobjih,” pojasnjuje Vojnović. “Spet se ukvarjam z raziskovanjem tega, kako čas vedno znova vdira v našo intimo in kako igra svojo vlogo celo v naših ljubeznih. Pa tudi s tem, kako je vsaka zgodba, najbolj pa tista, ki jo sestavljamo o sebi, laž.”

Pri Beletrini napovedujejo še dela nekaterih domačih avtorjev, ki že nekaj časa niso izdali knjige: romana Mojce Kumerdej in Suzane Tratnik, mladinski roman Dušana Čatra, zbirko esejev Alojza Ihana ... Ob 400. obletnici Shakespearovega rojstva bodo izdali njegovo biografijo Will in svet AmeričanaStephena Greenblatta, med nas pa bodo v slovenskem prevodu zakorakali še pisatelji Thomas Bernhard z Mrazom, Hanif Kureishi s Poslednjim svetom, Patrick Modiano z Doro Bruder ...

Pavček s kužkom

Med lanskimi izdajami založbe Sanje je direktor Rok Zavrtanik še posebej ponosen na ŠansoneSvetlane Makarovič tako v knjigi kakor na štirih CD-jih, na Zbrane pravljice in pripovedkeFrana Milčinskega, na slikanico Heja bumbarasa! Franeta Milčinskega - Ježka z ilustracijami Gorazda Vahna, na knjigo Petra Wilberga Bolezen je zdravilo, na roman Orhana Pamuka Tiha hiša, na Revolucijo Russela Branda, na prvenec Erika ValenčičaSence ne gorijo ...

Letos bodo med drugim izdali pesnitev Don, zadnje večje delo Toneta Pavčka. “Pesnitev o kužku Donu je namenjena otrokom in odraslim. Navdih zanjo je oče našel v Seči, pri sosedovem psu Donu, ki je še v stoletni pasji starosti vsakodnevno prihajal k nam,” je za naš časopis pojasnila Saša Pavček. “Pesnitev je nastala v zadnjem letu očetovega življenja, zato jo imam za njegov pesniški testament in manifest miru. Oče je ni pisal zdržema, zato je pripoved raznolika, celo raznorodna, a se večpomensko in ubrano sestavi v poti dozorevanja Dona, ki kot mladiček zbeži pred nasilnim gospodarjem, si poišče zavetje v novi družini pri dečku Borutu, najde prijatelje zajčke, se šola in končno dozori v pravega junaka, ki se bori za mir, enakost, spravo in sožitje na svetu.”

Pavčku pesnitve žal ni uspelo dokončati, zato je bilo potrebno v pripoved poseči bodisi z rezi bodisi z dopolnitvami rimanih verzov, a vedno z velikim spoštovanjem do avtorja, poudarja njegova hči.

V novem letu pri Sanjah napovedujejo še roman Kurta VonnegutaBog vas blagoslovi, g. Rosewater, slikanico Frana MilčinskegaButalec in Tepanjčan z ilustracijami Ane Razpotnik Donati, pravljico Oscarja WildaSebični velikan z ilustracijami Petre Preželj, “ekskluzivno oblikovano” knjigo Kaj lepega povej Svetlane Makarovič z ilustracijami Jane Pečečnik, veliko zanimanja pa bo verjetno poželo tudi delo raziskovanega novinarja Mateja ŠurcaPrevarana Slovenija ob 25-letnici države ... S pesmimi Srečka KosovelaStrel v tišino, ki jih bodo pospremile ilustracije iranske umetnice Nahid Kazemi, bodo začeli zbirko pesniško-grafičnih albumov, ki bodo izhajali tudi v drugih jezikih; Kosovel poleg izvirnika še v angleščini.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano