Kaj letos ponuja Cannes?

Filmski festival v Cannesu, ki bo v letoviškem mestu potekal od 13. do 24. maja, bo odprla francoska drama La tete haute v režiji Emmanuelle Bercot, v kateri nastopa Catherine Deneuve. V tekmovalnem programu, ki so ga organizatorji razkrili danes, bodo med drugim filmi, v katerih nastopajo Cate Blanchett, Rachel Weisz in Matthew McConaughey.

Izsek iz snemanja najnovejšega filma Paola Sorrentina La 
Giovinezza
Izsek iz snemanja najnovejšega filma Paola Sorrentina La Giovinezza 

PARIZ > Bercotova bo postala prva režiserka, ki bo s svojim filmom odprla sloviti francoski festival A kategorije. Film La tete haute spremlja zgodbo problematičnega najstnika Malonyja od 6. do 18. leta, za katerega sta se zavzeli otroška sodnica in socialna delavka. Deneuveova je odigrala vlogo sodnice.

Žiriji tekmovalnega programa bosta predsedovala brata Joel in Ethan Coen, z oskarjem nagrajena ameriška režiserja za filme Ni prostora za starce, Fargo in Veliki Lebowski. Žiriji posebne nagrade, ki jo na filmskem festivalu v Cannesu podeljujejo za filme v sekciji Un certain regard, pa bo predsedovala igralka Isabella Rossellini.

Blanchettova bo ob boku mlade igralke Rooney Mara nastopila v filmu Carol v režiji Todda Haynesa. V središču filma je lezbična ljubezenska zgodba, postavljena v New York. McConaughey z Naomi Watts igra v najnovejšem filmu Gusa Van SantaThe Sea of Trees.

Weiszova se bo pojavila v dveh filmih. V italijanskem La Giovinezza v režiji Paola Sorrentina, skupaj z Michaelom Caineom in Jane Fonda, s Colinom Farrelom pa v znanstveno-fantastični romantični komediji The Lobster, ki jo režira Grk Yorgos Lanthimos.

Za zlato palmo filmskega festivala v Cannesu se bo med drugim potegoval film Sicario v režiji Denisa Villeneuvea. V filmu o operaciji CIA, osredotočeni na uničenje mehiškega kartela, igrajo Emily Blunt, Josh Brolin in Benicio Del Toro. Na seznamu je tudi italijanski film Il racconto dei racconti v režiji Mattea Garroneja s Salmo Hayek. Nanni Moretti se v Cannes vrača s filmom Mia madre.

Organizatorji so na današnji novinarski konferenci v Parizu razkrili, da so v tekmovalni program doslej vključili 17 filmov, v naslednjih tednih pa bodo seznam dopolnili še z dvema do štirimi filmi, tako da jih bo skupaj okoli 20. Ob bok filmom velikih svetovnih režiserjev so letos postavili tudi manj znane ustvarjalce. Direktor festivala Thierry Fremaux je dejal, da so si kot cilj zastavili na svetovni filmski zemljevid postaviti nova imena. Med takšnimi sta avstralski režiser Justin Kurzel, ki podpisuje filmsko različico Shakespearovega Macbetha, v kateri nastopata Michael Fassbender in Marion Cotillard, ter madžarski režiser Laszlo Nemes, ki se bo v Cannesu predstavil s filmom Saul fia (Saulov sin). Norvežan Joachim Trier bo v tekmovalnem programu debitiral s tretjim celovečercem z angleškim naslovom Louder Than Bombs, v katerem igrajo Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne in Isabelle Huppert.

V tekmovalnem programu bodo prikazali tudi nekaj azijskih produkcij. Gre za filme z angleškimi naslovi The Assassin (režiser Hou Hsiao-Hsien) iz Tajvana, Our little Sister (režija Hirokazu Kore-Eda) iz Japonske in Mountains May Depart vodilnega kitajskega režiserja ta hip Jie Zhangkeja.

V Cannesu se bodo letos med drugim poklonili zvezdnici CasablanceIngrid Bergman, materi Rossellinijeve, ki je umrla leta 1982. Med drugim bodo predvajali dokumentarec o njenem življenju. Rossellinijeva bo v sklopu festivala predstavila svoje dramsko besedilo, ki ga je posvetila materi. Z njim se bo umetnica podala na turnejo po svetu.

Na lanskem, 67. festivalu je zlato palmo prejela družinska drama Zimsko spanje, režiser Nuri Bilge Ceylan pa je s tem Turčiji prinesel prvo izmed največjih filmskih nagrad po letu 1982.

STA


Najbolj brano