Jutri bodo Izolo poselili mladi filmarji

Jutri in v petek bo v Kulturnem domu in Kinu Odeon v Izoli 52. srečanje najmlajših filmskih ustvarjalcev Slovenije, na katero so ustvarjalci iz vse države in zamejstva letos prijavili okoli 80 filmov vseh zvrsti in žanrov.

Kulturni dom Izola Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Kulturni dom Izola Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Srečanje v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegove izolske izpostave bo gostilo izbor filmov, pri katerih je sodelovalo več kot 350 mladih ustvarjalcev do šestnajstega leta. Selekcijo vseh prijavljenih filmov je opravil režiser Matija Milčinski in za sodelovanje na srečanju izbral 46 filmov. “Filmov je letos nekoliko manj kot lani, so pa daljši. A to ne pomeni, da so dolgoveznejši,” opozarja Milčinski. “Nasprotno, zdi se, da znajo mladi filmski ustvarjalci nekatere stvari povedati na daljši, a ne dolgočasen način. Vse bolj se kaže temeljito poznavanje medija, obvladovanje filmskega jezika in tudi večina scenarijev kaže spretno dramaturško znanje in izmišljanje dialogov.”

Izbrane filme je ocenjevala tričlanska žirija: Eka Vogelnik, Mako Sajko in Amir Muratović. Izbrala je najboljših 16 filmov. Njihovi avtorji bodo na srečanju prejeli priznanje za uvrstitev med najboljše, posebno nagrado pa bo na festivalu podelila tudi otroška žirija.

Srečanje bo gostilo tudi retrospektive domačih ali tujih filmskih ustvarjalcev, krožkov in klubov. Avtorji bodo razkrili svoje poglede na ustvarjanje, film, družbo, umetnost.

AG


Najbolj brano