Jutranji mir na sliki

Akademska slikarka in magistra umetnosti Karmen Bajec je v galerijo bistriškega Doma na Vidmu prinesla “mir in spokojnost v slikah”, kakor je bilo slišati glasove obiskovalcev ob odprtju njene razstave.

Galerijo Doma na Vidmu so znova zapolnile slike, tokrat v njej 
razstavlja akademska slikarka Karmen Bajec iz Starega trga 
pri Ložu.  Foto: Tina M. Valenčič
Galerijo Doma na Vidmu so znova zapolnile slike, tokrat v njej razstavlja akademska slikarka Karmen Bajec iz Starega trga pri Ložu.  Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Galerijo Doma na Vidmu so znova zapolnile slike, tokrat v njej razstavlja akademska slikarka Karmen Bajec iz Starega trga pri Ložu.

Obiskovalce odprtja njene razstave, ki bo na ogled do 23. septembra, je pritegnila slika s pomenljivim naslovom Jutranji mir, ki je tako posebna kot vse njene ostale slike. “Kajti ustvarjalnost Karmen Bajec je zelo samosvoja in posebna, likovno prefinjena, žlahtna,” je o delu akademske slikarke dejala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Avtoričina pot je drugačna od informacijsko bogatega sveta, v katerem živimo, je razmišljala Anamarija Stibilj Šajn: “Drugačna od sveta, ki številne mlade likovne ustvarjalce povleče v krog populistične umetnosti, ki predstavlja ukvarjanje s sodobnimi tehnologijami in novimi mediji. A ustvarjalnost Karmen Bajec ostaja v tem kaotičnem in šokantnem svetu kot oaza miru, tišine, poglobljenega odnosa z naravo in žlahtnega komuniciranja s samim likovnim medijem.”

Karmen Bajec je zaključila študij slikarstva na ljubljanski akademiji za likovno umetnost. Leta 2010 je končala tudi magistrski študij, drugi letnik je zaključila na študijski izmenjavi v estonskem Tallinnu. Poleg likovne si je pridobila tudi strokovno pedagoško andragoško izobrazbo na filozofski fakulteti v Ljubljani, sedaj pa deluje v zavodu Ustvarjalna pisarna SOdelujem, kjer skrbi za približanje kulture ljudem s posebnimi potrebami. Sicer se ukvarja s slikarstvom, pedagoškim vodstvom, likovno kritiko in ilustracijo. Rojena v Ajdovščini, že vrsto let pa živi in dela v Starem trgu pri Ložu.

Navdih za razstavo je avtorica našla v gori nad Ajdovščino, kjer je bila Bajčeva tudi rojena, čeprav že vrsto let živi in ustvarja v Starem trgu pri Ložu. “V tem svetu avtorica išče motivne spodbude, v tišini in miru narave najde ideje za svoje slikarstvo, ki je tradicionalno, ki nastaja v oljni slikarski tehniki, tehniki posebnih likovnih efektov, mehkob in jasnosti. Včasih ustvarja tudi v akrilu, posveča pa se tudi ilustraciji, ki je ena izmed njenih disciplin in pri kateri posega tudi po drugačnih tehničnih rešitvah,” je še navedla Anamarija Stibilj Šajn.

Program je s svojim nastopom in glasbo, “ki ostane v duši”, primerno začinil mladi glasbenik iz Ljubljane Žiga Birsa, ki se ukvarja z oblikovanjem zvoka v različnih glasbenih izrazih.

TMV


Najbolj brano