Jeffova vrata odpirajo filharmonikarji

Sredin koprski poletni kulturni dogodek dneva bo spet festival Jeff. Festival bo odprl duo Alba & Leo, za njim pa bo oder zasedla Die Wiener Ziehharmoniker (Dunajski filharmonikarji), v kateri se med številnimi imenitnimi mojstri harmonike bratijo tudi Bratko Bibič kot stalni član ter gostujoči glasbeniki Janez Dovč, Jure Tori in Petra Trobec.

Jutri prihajajo na Jeff Dunajski filharmonikarji Foto: Viktor Brazdil
Jutri prihajajo na Jeff Dunajski filharmonikarji Foto: Viktor Brazdil

KOPER > “Festival Jeff ohranja svojo programsko rdečo nit, hkrati pa uvaja nekaj novosti. Letos smo poudarek namenili heterogenosti, raznolikosti in ustvarjalnosti. Heterogenost je za festival pomembna, saj skušamo v prostor vnesti zelo različne glasbene vsebine, ki nazorno orišejo kompleksnost in raznolikost glasbene ustvarjalnosti,” je povedal programski vodja festivala Borut Jerman.

Na novo misliti idejo harmonikarskega ansambla

Na repertoarju dua Alba & Leo so pesmi z izvirnimi aranžmaji iz različnih glasbenih zvrsti (pop, rock, latin, jazz) in z besedili v mnogih jezikih - od angleščine, hrvaščine, italijanščine do portugalščine in francoščine. Orkester Die Wiener Ziehharmoniker pa se na nek način navezuje na izročilo Accordion Tribe, pravi Jerman in dodaja, da jim ne gre toliko za oživljanje tradicije, temveč da želijo predvsem na novo misliti idejo harmonikarskega ansambla in raziskovati njegove potenciale. Jedro orkestra sestavlja približno 15 avstrijskih glasbenic in glasbenikov, od ustanovitve dalje pa je njegov stalni avtorski in izvajalski član tudi slovenski harmonikar Bratko Bibič.

9. julija se bosta najprej predstavila Borut Mori in Ingmar Jenner, ki se smelo spogledujeta z jazzom in etnom, večer pa bo nadaljeval gipsy jazz kvartet Note Noire 4et, ki v svojem repertoarju združuje glasbo Sredozemlja in Srednje Evrope.

16. julija bo čas za Rok Zalokar trio. V svoji glasbi združujejo elemente jazza, neposrednost rocka ter liričnost klasične glasbe, da bi ohranili živost skladb, jih velikokrat zanese v improvizacijske vode. Tretjo julijsko sredo bo sklenila zasedba F.M. 4TET, ki navdih črpa iz sodobnega newyorškega jazza s pridihom funka in rocka.

Prizorišče festivala ostaja lapidarij Pokrajinskega muzeja, cena za posamezni večer je za člane KŠOK en evro, za dijake in študente tri evre, za ostale pa šest evrov. Festivalski abonma je članom č KŠOK na voljo za štiri evre, dijakom in študentom za 12 evrov, ostalim pa za 24 evrov.

Hiperaktivni Bas in glas

Prvo avgustovsko sredo bosta lapidarij Pokrajinskega muzeja zasedla Bas in glas alias Jaša Hedžet in Nejc Sajovic ter predstavila prvenec Časovni (u)stroj. Da delata dobro glasbo, je potrdila tudi komisija glasbenih urednikov Vala 202, saj je skladbo, ki je dala naslov njunemu prvencu, uvrstila na kompilacijo Val 010 - Imamo dobro glasbo. Jaša Hedžet je sicer sila dejaven glasbenik, v pičlem letu je sodeloval pri rojstvu treh albumov. Poleg omenjenega ima Hedžet prste na basu vmes še pri zasedbah Toxine ter Noair. Slednja je pred dnevi izdala prvo ploščo z naslovom Existential. Večer bo sklenila funk zasedba iz Ferrare Free Jam, ki ima za seboj več kot 20-letni glasbeni staž. Lani pa so fantje zmagali na tekmovanju skupin na Pistoia Blues, ki velja za referenčni evropski blues festival.

13. avgusta se bo Pirančan Denis Beganović, ki ima za seboj vrsto glasbenih sodelovanj in gostovanj v tujini, predstavil s solo projektom Kaykay, v katerem ga je zaneslo v ambientalne vode. Večer bodo nadgradili prekaljeni mački iz sveta jazza in improvizacije, zbrani v triu Litošt.

12. Jeff bodo sklenili Cveto Kobal in Damjan Stanišič ter Neca Falk. Pevka neštetih zimzelenih, ki je s svojim glasom in podobo zaznamovala slovensko glasbo zadnjih nekaj desetletij, bo predstavila svoj novi album Od daleč.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano