Jeff bo imel spet šest večerov

Ob julijskih in avgustovskih sredah se po vrtovih Pokrajinskega muzeja razlegajo etno, jazz, funky ter še množica drugih “glasbenih jezikov”. Tudi letos bo tako: 14. festival Jeff se bo drevi ob 20.30 začel s koncertoma zasedb Ethnotrip in Madrugada. Festival bo krepkejši kot lani - spet bo prinesel šest koncertnih večerov, ob brezplačnih delavnicah in predavanjih bodo ponudili še likovne razstave in kulinariko, novost pa je uprizoritveni program.

Za uvod v letošnji Jeff bodo nastopili Ethnotrip.
Za uvod v letošnji Jeff bodo nastopili Ethnotrip. 

KOPER > Organizatorji iz Zavoda JEFF in Kluba študentov občine Koper pravijo, da jih je pri oblikovanju raznolikega glasbenega programa vodila želja po kakovosti. Nocojšnji večer bo, po napovedih sodeč, energičen, strasten in udaren: skupina Ethnotrip se navdušuje nad ljudskim izročilom iz različnih koncev in krajev - na repertoarju imajo priredbe ljudskih pesmi iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Makedonije, Srbije, Bosne, Anglije in Rusije. Prvo ploščo Ethnotrip so izdali pred tremi leti in na Radiu Študent so takrat ocenili, da se ta prekmurska skupina ljudske muzike loteva “z radovednostjo in invencijo, ne da bi pri tem pozabila na žar in čustva.” Cela pahljača čustev se skriva tudi v flamenku, glasbeni tradiciji Andaluzije, ki je navdih za poljsko skupino Madrugada.

Prihodnja sreda bo na Jeffu sestavljena iz različnih glasbenih svetov, a kot poudarjajo organizatorji, povezana z Izolo. Od tam prihaja Pesem o morju - projekt kitarista Tea Collorija in pevca Metoda Banka, ki na istoimenski plošči prinašata uglasbeno poezijo različnih pesniških glasov - od Rilkeja do Marka Matičetovega. Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona, etnomuzikologinja, pevka in violinistka s Šri Lanke, pa v skupini Lasanthi sodeluje s slovenskimi glasbeniki in predstavlja šrilanško glasbeno tradicijo.

Do 17. avgusta bodo nastopili še skupina Vagantes, ki raziskuje srečevanje različnih glasbenih tradicij Orineta, Kukushai, zasedba, ki jo vodi jazzovski pianist in skladatelj Rok Zalokar, pa Diatonic Strings Duo, v katerem ustvarjalne moči združujeta harmonikar Manuel Šavron in violinist Rok Kleva. Na letošnjem Jeffu pričakujejo še zasedbo slovaških, francoskih in slovenskih glasbenikov Wild Strings Trio, slišali bomo lahko projekt Glasbena šola Koper igra Zappo, gostili skupino Širom ter za konec še zasedbi Steel Sheep in Giuliana Gabrieleja, ki se s skupino odličnih glasbenikov potaplja v glasbeno izročilo italijanskega juga, zlasti terantelle.

Tudi letošnji festival bo prinesel bogat spremljevalni program: od razstav, kulinaričnega kotička, prek predavanj in delavnic, po novem pa ima Jeff tudi filmski in gledališki poudarek. Na dveh festivalskih večerih bodo predstavili rezultate aprilskega natečaja za filmske in gledališke navdušence. Namen natečaja je bil predstaviti razliko med empatijo (filmski program) in simpatijo (gledališki program), ki kot različna izraza različno osveščata čustveno pismenost družbe in sočutno bližino do ljudi. Filmski ustvarjalci bodo posnetke predstavili 24. julija v Taverni, gledališke uprizoritve pa bodo na vrsti že 7. julija na Martinčevem trgu.

Letošnjo festivalsko izvedbo bodo v Zavodu JEFF in Klubu študentov občine Koper pripravili s proračunom, ki je višji od lanskega: znaša približno 15.000 evrov, Mestna občina Koper je prispevala 4200 evrov.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano