Jazz festival Ljubljana z 22 koncerti

V Cankarjevem domu (CD) bo med 28. junijem in 2. julijem potekal 58. jazz festival Ljubljana. Ponudil bo 22 koncertov v CD oziroma na lani dobro sprejetem odru v parku CD. Nastopili bodo številni saksofonisti, med vrhunci bo nastop Archieja Sheppa, ki se mu bo pri poklonu priznanemu jazzistu Johnu Coltraneu na odru pridružil basist Reggie Workman.

Archie Shepp Foto: Wikipedia/Schorle
Archie Shepp Foto: Wikipedia/Schorle

LJUBLJANA > Po besedah umetniškega vodje festivala Bogdana Benigarja se na festivalu obetajo živahne vsebine, ki predstavljajo današnjo jazzovsko sceno v Berlinu, New Yorku in Londonu.

Za uvod v jazzovsko obarvano dogajanje v prestolnici bo 28. junija poskrbela zasedba Karkhana, ki deluje na osi Kairo-Bejrut-Carigrad in povezuje najboljše glasbenike iz teh okolij. Sledil bo nastop saksofonista Akosha S. z zasedbo Unit, za vrhunec večera pa bo koncert za dveh klavirjev v izvedbi Krisa Davisa in Craiga Taborna.

Benigar je na novinarski konferenci pred festivalom posebej izpostavil Lucio Cadotsch, ki je bila v Nemčiji proglašena za jazzovsko pevko leta, njen solo prvenec Speak Low pa je prejel odlične kritike. Slovenskemu občinstvu je znana tudi kot pevka zasedbe Schneeweiss + Rosenrot. V Ljubljano pa se vrača tudi eden glavnih protagonistov chicaške scene Rob Mazurek, čigar glasba slovi po spoju elektronike in trobentarskih izbruhov.

Osrednja zvezda bo Archie Shepp

Umetniški vodji festivala Benigar in Pedro Costa sta se odločila, da del programa posvetijo priznanemu ameriškemu saksofonistu in skladatelju Johnu Coltraneu, saj lani in letos po svetu obeležujejo 90-letnico njegovega rojstva in 50-letnico smrti.

V središču bo koncert Archieja Sheppa, glasbenika, ki je snemal s Coltraneom. Costa je na novinarski konferenci Sheppa označil za enega najbolj ekspresivnih saksofonistov v zgodovini jazza. Velikanu se bo na odru posebej za ta koncert pridružil njegov sodobnik, priznani ameriški basist Reggie Workman, ki je s Coltraneom tudi nastopal in je hkrati poučeval številne slovenske glasbenike. V sklopu spremljevalnih dogodkov pa bo premierno v Sloveniji prikazan tudi dokumentarec o Coltraneu Chasing Trane v režiji Johna Scheinfelda.

Na festivalu bodo nastopili tudi številni slovenski glasbeniki, nekateri kot člani mednarodnih zasedb. Na programu sta koncerta Artbeaters, ki so letos izdali album Life Compass On!, ter zasedbe Container Doxa, ki prinaša eksplozijo urbanih frekvenc. Obeta se tudi nastop tria vse bolj uveljavljenega saksofonista Ceneta Resnika ter kvarteta Igorja Lumperta, ki deluje na newyorški jazzovski sceni. Na festival po lanski odpovedi zares prihajajo Velkro, s slovenskim saksofonistom Boštjanom Simonom, ki bodo predstavili album Too Lazy to Panic.

Zaključek s saksofonom

Prvi julijski dan bodo zaznamovale ženske. Dopoldne se bodo v parku pred CD predstavili udeleženci vokalne delavnice pod vodstvom Emilie Martensson. Popoldne bo Klub CD najprej osvajala zasedba mladih glasbenic Hearth, katere del je tudi pianistka Kaja Draksler, sledil pa bo solo nastop električne kitaristke Susanne Risberg.

Za poseben zaključek pa bo 2. julija poskrbel saksofonist Shabaka Hutchings s projektom The Ancestors.

Že v juniju so sicer festival napovedali nekateri dogodki, med njimi odprtje razstave edinstvenih plakatov jazz festivala Skopje, naslovljene Zapletaj preprosto v Galeriji Avla NLB, ki bo na ogled do 30. septembra.

Septembra pa bo CD gostil tudi Evropsko jazz konferenco v soorganizaciji festivala, CD in Evropske jazz mreže, ki bo po Benigarjevih besedah največji jazzovski dogodek te vrste v regiji.

STA


Najbolj brano