Jazz, swing in “eri beri muzikeri”

Poletja v Kopru si je že več let težko zamisliti brez Jeffa, festivala manj običajnih, nekomercialnih godb. Ob jazzu, etnu in funkyju, ki jih nosi v imenu, gosti še mnoge, tudi v besede neulovljive glasbene jezike. Letošnji program bo za tretjino krajši, saj od običajnih šestih prinaša le štiri večere. Jutri ga bodo na čarobnem vrtu Pokrajinskega muzeja odprli stari znanec festivala Jure Tori z novim, celo vokalnim projektom Tori story & Marnit ter gostje iz Češke Bezobratri.

Gostja prvega večera bo tudi  češka skupina Bezobratri.
Gostja prvega večera bo tudi češka skupina Bezobratri.  

KOPER > V uvodnem večeru se bo harmonikar Jure Tori prvič predstavil z novo avtorsko glasbeno zgodbo, v kateri se je že uveljavljeni Tori Trio zaročil z glasom italijanske pevke Marnit Calvi, od koder ime projekta Tori Story & Marnit. Harmoniki in vokalu, ki je čutni epicenter žanrsko raznorodne glasbe, njegova lastnica pa je tudi soavtorica besedil v italijanščini, delata družbo še kontrabas Wolframa Derschmidta in kitara Ariela Cubrie.

Skupina Bezobratri, prejemnica nagrade češke Akademije za popularno glasbo leta 2010, ustvarja glasbo, ki izhaja iz ljudske poetike, domače predvsem ob moravski regiji. Sami pravijo, da njihove pesmi, ki jih zaznamuje akustika, nihajo med ljubeznijo in smrtjo.

Jeff se bo moral na prvo festivalsko sredo soočiti s konkurenco. Na Ukmarjevem trgu bo namreč sočasno nastopal “pesnik zatiranih” Manu Chao s spremljevalno zasedbo. V Koper prihaja v okviru turneje La Ventura 2015. A čeprav je znano, da Manu Chao osebno za svoje koncerte zahteva dostopne cene vstopnic (tokrat so po 25 evrov), je znesek, ki ga je treba odšteti za koncerte festivala Jeff, še vedno simboličen: člani KŠPO in KŠOK bodo za posamičen koncert plačali po en evro, abonma pa jih bo stal tri. Cena za ostale študente in dijake je štiri evre za posamični koncert in 12 evrov za abonma, preostali pa bodo za koncerte odšteli po šest evrov, za abonma pa 20. Koncerti se začenjajo ob 21. uri, v primeru slabega vremena pa se bo dogajanje letos preselilo v dvorano Sv. Frančiška Asiškega.

V štirih večerih, dveh v juliju in dveh v avgustu, se bodo predstavili še: 22. julija Sežanec Andrej Pirjevec s svojo mednarodno zasedbo AP Group ter prekmurski eksperimentalno instrumentalni kvartet Džezzva, ki so ga redni obiskovalci Jeffa že imeli priložnost slišati. Po enotedenskem premoru bo 5. avgusta Jeffov glasbeni večer prvič v celoti zaznamovala swing glasba, in sicer v interpretaciji zasedb Počeni škafi in The Swing Tones. 12. avgusta pa se bo v Koper vrnila skupina Katalena, še ena Jeffova povratnica. Tokrat s seboj prinaša najnovejši projekt Enci benci Katalenci, na katerem so zbrane priljubljene, a izvirno in domiselno uglasbene izštevanke, s katerimi zasedba osvaja otroke, tiste, ki so otroci ostali, in, roko na srce, tudi odrasle.

Festival, ki ga že 13 sezon prireja Klub študentov in dijakov občine Koper (KŠOK), so bili primorani skrajšati zaradi skromnejšega proračuna (manj sredstev so festivalu namenil tako sam KŠOK kakor Občina Koper, manj je tudi sponzorskega denarja), je na nedavni predstavitvi festivala povedala nova programska vodja Sara Podreka. “Skušali smo ohraniti kakovost, kar je glavno načelo Jeffa, in s sredstvi, ki so nam na voljo, ohraniti festival. Žal niso več zlati časi,” pojasnjuje Podreka, ki pa se vseeno ni odločila, da bi na program uvrstila lokalne zasedbe ali glasbenike.

Ostajajo pa v spremljevalnem programu tri kuharske delavnice: 21. julija Konoplja v slanem in sladkem v Labirintu, 3. avgusta Domači sladoled v Hiši De Rin in 11. avgusta Naravna kuhinja v e-kavarni Pina z Evo Bolčič. Tudi istrski kulinarični kotiček ostaja tam, kjer so zadnja leta obiskovalci lepo sprejeli prodajne razstave uveljavljajočih se likovnih ustvarjalcev. Letos se bodo predstavili Tina Umer, Tisa Primc, Zarja Ražman in Rihard Lobenwein.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano