Jamajske barve v kraški vrtači

Festival reggae, jungle, drum'n'bass, dubstep in hip hop ritmov je že osmo leto zapored v kraški vrtači med Komnom in Štanjelom organiziralo Mladinsko društvo ŠUZ. Jungle flash, ki je trajal ves konec tedna, je obiskalo približno 500 ljudi.

Manjši oder so odeli v jamajske barve. Foto: Anja Brus
Manjši oder so odeli v jamajske barve. Foto: Anja Brus

ŠTANJEL, KOMEN > “Vendar številka ni pomembna. Z udeležbo smo zelo zadovoljni,” je povedala Tanja Cotič iz vrst organizatorja. Zadovoljni pa so bili tudi obiskovalci in nastopajoči. Prišli so celo iz Jamajke in so nad Slovenijo navdušeni. “Ko smo se peljali z brniškega letališča proti Štanjelu, so na Razdrtem videli prekrasno Vipavsko dolino. Čudili so se, kako je tukaj vse lepo,” še pove Tanja.

Največje ime festivala sta bila prav Jamajčana Exile di Brave in Rassi Hardknocks ter Japonec Naoto Aoki. Poleg njih pa sta na petkovem večeru nastopila še Filip Motovunski in Fil Tilen, je naštel organizator Andrej Fabian. Vseh nastopajočih je bilo približno trideset, razporejenih na dveh odrih. “Vedno gledamo, da se zvrsti ne prekrivajo. En oder ima lahko reggae zvrst, drugi pa hip hop. Vsak obiskovalec lahko na ta način najde nekaj zase,” pravi Fabian.

Fil Tilen je prvi obisk festivala opisal: “Prizorišče je v naravi, dobra energija, dobre vibracije. Malo nas je zmočil dež in sem bil blaten do kolen, ampak zabava je še vedno odlična in gre naprej. To je najboljši festival v regiji.”

Tudi obiskovalci so bili iz vse Evrope, prvi so prišli Francozi. “Zanimiva je zgodba dveh obiskovalcev, ki sta iz Anglije in Belgije v Slovenijo prišla 'na štop', z malo denarja, zato sta želela pomagati kot prostovoljca. Priskočili smo jima na pomoč s prenočiščem za prvi dan, sedaj sta pa tukaj in uživata,” pove Fabian. “Glede na to, da delajo prostovoljci, je tudi vzdušje bolj domače, intimno. Ni namen festival razširiti v neobvladljive razsežnosti. Imamo določeno mejo, ki bi jo radi dosegli, več pa ne,” še doda.

“Vsako leto si postavimo nek cilj, ki ga želimo doseči. Letos smo tako bolj urejali prizorišče,” pa opiše Tanja Cotič in pokaže na nove klopi in mize, ki bolj sovpadajo z okoljem, kot lanske. Naredili so jih iz palet in postavili pred kuhinjo. Z odlično potezo se strinjajo tudi obiskovalci, ki se radi zadržujejo v tem delu in pohvalijo palačinke s čokolado in lešniki, ki so v ponudbi že četrto leto. Tudi letošnji oder je bil večji kot prejšnje leta, prostor pa so okrasili s kosi odpadnega blaga. “Prizorišče je še vedno videti naravno, z nekaj dodatki, ki popestrijo okoliš,” zaključijo organizatorji, ki že vabijo na deveti festival v kraško vrtačo prihodnje leto. ANJA BRUS


Najbolj brano