Jackie Chan bo dobil častnega oskarja za življenjsko delo

Zvezdnik akcijskih filmov in mojster borilnih veščin Jackie Chan bo dobil častnega oskarja kot priznanje za kariero, ki ga je vpisala med ikone popularne kulture, je sporočila ameriška filmska akademija. V Hongkongu rojeni Chan je zaigral v filmih, kot sta Karate Kid in Ful gas ter sodeloval pri animiranem filmu Kung Fu Panda.

Zvezdnik akcijskih filmov in mojster borilnih veščin Jackie 
Chan bo dobil častnega oskarja kot priznanje za kariero, ki ga 
je vpisala med ikone popularne kulture, je sporočila ameriška 
filmska akademija. Foto: Andraž Gombač
Zvezdnik akcijskih filmov in mojster borilnih veščin Jackie Chan bo dobil častnega oskarja kot priznanje za kariero, ki ga je vpisala med ikone popularne kulture, je sporočila ameriška filmska akademija. Foto: Andraž Gombač

LOS ANGELES > Chan, znan po borilnih veščinah v slogu akrobatike, je nastopil v več kot 150 filmih. Z igralstvom se je spoprijel že kot otok v 60. letih minulega stoletja v rodnem Hongkongu. Z 61 milijoni zaslužka je pristal na drugem mestu Forbesove lestvice najbolje plačanih igralcev. Oskar za življenjsko delo bo za Chana prva nagrada ameriške filmske akademije.

Ob njem bodo oskarja za življenjsko delo dobili še režiser dokumentarcev Frederick Wiseman, filmska montažerka Anne Coates in vodja izbora igralske zasedbe Lynn Stalmaster.

V Angliji živeča Coatesova je dobila oskarja za zgodovinski spektakel Lawrence ArabskiDavida Leana, v več kot 60 letih dela kot filmska montažerka pa je sodelovala z nekaterimi najbolj priznanimi režiserji filmske industrije.

Stalmaster, ki je kariero začel kot igralec, je sodeloval pri izboru igralcev za več kot 200 filmov, med drugim za Diplomiranca, Odrešitev ter Tootsie.

Wiseman pa je vse od leta 1967, ko je nastal dokumentarni film Titicut Follies, posnel po en izdelek skoraj vsako leto.

Častne oskarje oziroma Governors Awards od leta 2009 podeljujejo na posebnem dogodku, da razbremenijo veliko oskarjevsko svečanost in dobitnikom častnega oskarja za kariero posvetijo več pozornosti. Podelitev častnih nagrad bo novembra. Doslej so nagrade med drugimi prejeli Lauren Bacall, Francis Ford Coppola, Oprah Winfrey, Angelina Jolie in Spike Lee.

STA


Najbolj brano