Izzivi v času paradoksov in nesmisla

Enej Gala, diplomant beneške Akademije lepih umetnosti, ki se je s svojim delom že dodobra uveljavil v Italiji, sodi med najobetavnejše primorske likovne ustvarjalce mlajše generacije. Njegov opus, ki vključuje slikarska in kiparska dela ter prostorske instalacije, je raznolik, obsežen in likovno prepričljiv. Danes ob 13. uri bodo razstavo njegovih del odprli v preddverju Cankarjevega doma.

Novogoriški slikar Enej Gala se do 2. aprila predstavlja v 
ljubljanskem Cankarjevem domu.    Foto: David Verlič
Novogoriški slikar Enej Gala se do 2. aprila predstavlja v ljubljanskem Cankarjevem domu.  Foto: David Verlič

LJUBLJANA > V Cankarjevem domu bodo ustvarjalnost novogoriškega slikarja predstavili v sklopu razstavnega cikla Likovni kritiki izbirajo.

Enej Gala (1990) po mnenju kustosinje Nataše Kovšca, ki je pripravila ljubljansko razstavo, slikovno ploskev pojmuje kot odprto polje, v katerem se prepletajo podobe iz bogate zapuščine likovne umetnosti, tradicije in vsakdanjega življenja. Slikar jih povezuje v nenavadne, večinoma bizarne like.

Enej Gala je po diplomi na beneški Akademiji lepih umetnosti leta 2015 tam opravil še magistrski študij. Leto prej je bil na študijski izmenjavi na akademiji WDKA (Willem de Kooning Academy) v Rotterdamu na Nizozemskem. V zadnjih štirih letih je pripravil več samostojnih razstav, med katerimi izstopata projekt The Stable v beneški Galeriji A+A (2015) in Prefabrick v galeriji Fabbrica del Vapore v Milanu (2016). Sodeloval je tudi na vrsti skupinskih in bienalnih razstav, za svoje izvirno ustvarjalno delo pa je bil tudi že nagrajen.

V svojih delih je pogosto angažiran; motive za kritiko aktualnih družbenih razmer pogosto črpa iz literature in filmov. “Sočasno pa se podobe navezujejo na njegova razmišljanja o razmejitvi med človekom in živaljo, ki je v človeku samem in ki jo lahko - na osnovi Agambenove filozofske misli - razširimo v razločevanje med človeškim in nečloveškim, dopustnim in nedopustnim, božjim in demoničnim, razumskim in instinktivnim. Zanima ga, katere lastnosti danes določajo humanost človeka in kdo si jemlje pravico, da človeškost - glede na manj človeško oziroma nečloveško - sploh določa,” je o Galovem ustvarjanju še zapisala kustosinja. Dodaja, da so vsa dela Eneja Gale globoko sporočilna: “Govorijo nam o izzivih bivanja v današnjem svetu, polnem paradoksov in nesmislov.”MI


Najbolj brano