Iztegnjen sredinec vladajočim

Ko je Paul McKanzie v sredo zvečer dvignil sredinec v protest vsem, ki vladajo, od kraljev in kraljic, do predsednikov, duhovščine in vojske, so Kanadčani The Real McKanzies z rokerskimi kitarami, dudami in s keltskim punk melosom povzročili pod odrom na tolminskem Sotočju pravi žur. Toda večina obiskovalcev je prišla zaradi H2O, ki so zapriseženi hardcore punkerji iz New Yorka.

Gord Taylor je z  dudami navdušil še bolj kot  virtuozni kitaristi in pevec Paul  Foto: Neva Blazetič
Gord Taylor je z dudami navdušil še bolj kot virtuozni kitaristi in pevec Paul  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Prišli smo, da slišimo H2O, ki po dveh desetletjih ostajajo kritični in aktualni. Sicer pa je punk danes drugačen, kot ob svojem uporniškem nastanku. Iskreni vztrajajo. Tukajšnja publika ve, kaj hoče slišati in ta festival ponuja dober nabor,” sta v sredo med udarnimi zvoki pripovedovala Marko in Erik iz Gorice. Na tolminsko Sotočje sta skupaj z druščino iz Italije prišla le za en večer, sicer pa menita, da primerljivo kakovostnega punk rock festivala ni daleč naokoli.

Tudi The Real McKanzies z všečnim punk rockom, v katerega mešajo keltski melos, niso razočarali. Dude vedno vžgejo, pevec Paul pa kljub letom ohranja energijo, tako da ni bilo konca metanja v množico in plavanja po rokah. Mnogi so izkoristili priložnost, da so se na odru na hitro rokovali z glasbeniki. Varnostniki so bili tam predvsem zato, da so pazili na ljudi in niso prepovedovali. Ob vsakem preveč pogumnem plavanju so takoj preverili ali je vse v redu. Festival Punk Rock Holiday ima namreč to simpatično dodano vrednost, da dopušča pristen stik med nastopajočimi in poslušalci.

Sicer so predsinočnjim na odru pričakovali tudi Old Firm Casuals, a na poti iz Nemčije si je njihov bobnar poškodoval roko. So se kar obrnili, ker morajo hitro najti novega začasnega bobnarja za načrtovane turneje. Namesto njih so vskočili Adolescents.

Domačini sicer potarnajo, da je glasba občasno bolj glasna kot na Metaldays, za obiskovalce festivala pa očitno ni moteča od poldneva, ko se začne dogajanje na manjšem odru ob vodi do dveh ponoči, ko zaključujejo na velikem odru.

Programski vodja festivala Andrej Sevšek pravi, da skupine izbira po svojem okusu in s pomočjo predlogov obiskovalcev, ki jih že eno leto vnaprej na forumih vprašajo, katere skupine si želijo. “Kolikor je organizacijsko mogoče in kolikor dopušča denarna zmogljivost, jim ugodimo,” pravi Sevšek, ki je na facebooku že odprl glasovanje za najljubše skupine za prihodnje leto.

Kot pravi, so glasbeniki nad prizoriščem ob Tolminki in Soči tako navdušeni, da nenapovedano ostajajo več dni in večkrat dodatno zašpilajo, ko so odri prazni.

Punk Rock Holiday od vsega začetka sledi rdeči niti skate punka, zaradi česar so postali prepoznavni po Evropi. “Tri četrtine letošnjih obiskovalcev prihaja iz tujine oziroma iz 41 držav. Festival je skoraj razprodan, vsak dan pa je na voljo še dovolj kart za enodnevne goste.” Letos so prodali okoli 5000 vstopnic, kar pomeni, da se mlajši in manjši polbrat počasi, a vztrajno približuje največjemu slovenskemu festivalu Metaldays z 12.000 obiskovalci.

Včeraj so celodnevno glasbeno dogajanje zaokrožili ameriški ska pankerji Reel Big Fish, danes pa bo festival z melodičnim punkom zaključila ameriška skupina Ignite.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano