Izšla prva monografija o istrskem umetniku Jožetu Pohlenu

V Kopru bodo danes predstavili monografijo Jože Pohlen, ki jo je 90 let po njegovem rojstvu izdalo Kulturno društvo Jože Pohlen iz Hrastovelj. Delo bralca popelje skozi življenje in delo istrskega slikarja in kiparja. Kot je dejala urednica Doris Pohlen Gobbo, je knjiga pomembna, saj so z njo prvič celovito predstavili Pohlenovo delo.

V Kopru bodo danes predstavili monografijo Jože Pohlen, ki 
jo je 90 let po njegovem rojstvu izdalo Kulturno društvo Jože 
Pohlen iz Hrastovelj. Foto: Arhiv Pn
V Kopru bodo danes predstavili monografijo Jože Pohlen, ki jo je 90 let po njegovem rojstvu izdalo Kulturno društvo Jože Pohlen iz Hrastovelj. Foto: Arhiv Pn

KOPER > Zamisel za knjigo se je Doris Pohlen Gobbo, umetnikovi hčeri, porodila lani, ko jo je poklical zbiratelj umetnin, ki hrani obsežno zbirko Pohlenovih del. Z monografijo in dvema razstavama, ki so ju odprli v Kopru in Piranu, so tako predstavili Pohlenov opus in se obenem poklonili 90-letnici njegovega rojstva.

V knjigi so predstavljene Pohlenove slike in plastike, ki jih dopolnjuje strokovno besedilo umetnostnega zgodovinarja in Pohlenovega prijatelja Janeza Mesesnela ter umetnikova biografija izpod peresa Doris Pohlen Gobbo.

Močno povezan s Hrastovljami

O svojem ustvarjanju je Pohlen nekoč dejal: "Moja umetnost je mediteranska, daleč od kontinentalne, pa vendar zgolj in samo istrska; rada pa bi bila samo hrastoveljska.” Kot je pojasnila Doris Pohlen Gobbo, je želel s tem povedati, da je močno povezan s svojim krajem - Hrastovljami. Čeprav je kot mlad živel v Firencah, kjer se je gibal v kulturniških krogih in bil tudi materialno preskrbljen, se je vrnil v Istro, ki ji je ostal zvest do groba.

Vse Pohlenove umetnine imajo po besedah njegove hčere istrski pečat. Med drugim je postavil spomenik istrski ženski oziroma Šavrinki, ki je poleg materialnih dobrin v družine prinašala tudi kulturo dežel, v katerih je trgovala, je pojasnila urednica knjige.

Največji pečat pustil kot kipar

Pohlen se je uveljavil tako s slikarskim kot kiparskim delom. Že kot študent pri profesorju Frančišku Smerduju je skupaj s Koprčanom Orestom Dequelom, ki je danes po besedah Doris Pohlen Gobbo povsem pozabljen, pod Smerdujevim mentorstvom postavil kip Franceta Prešerna v Kranju. Kot je spomnila umetnikova hči, je bil eden prvih kiparjev, izšolanih na ljubljanski likovni akademiji. Po njej se je vrnil domov in začel najprej poučevati na učiteljišču v Kopru, pozneje pa na gimnaziji. Leta 1949 je odkril fresko znamenitega mrtvaškega plesa Janeza iz Kastva (1490) v cerkvi sv. Trojice v Hrastovljah.

Jože Pohlen (1926-2005) se po besedah umetnostne zgodovinarke Majde Božeglav Japelj uvršča med tiste izbrane slovenske likovne ustvarjalce, ki so z avtorsko prepoznavnim izraznim jezikom iskali sodobne pristope k reševanju skulpture v klasičnem razumevanju tega pojma.

Čeprav je največji pečat pustil kot kipar - Doris Pohlen Gobbo je med deli izpostavila vrsto kipov padlim v NOB - je tudi slikal; najljubša tehnika je bila lavirana risba. Od petdesetih let dalje je imel ob številnih skupinskih še 20 samostojnih razstav, prejel je tudi nagrado Prešernovega sklada. Umrl je leta 2005.

STA


Najbolj brano