Izšel je novi roman Roberta Saviana

Italijanski pisatelj Roberto Saviano, avtor uspešnic Gomora ter Ničničnič, je pri založbi Feltrinelli izdal novi roman La paranza dei bambini. V njem opisuje življenje desetih najstnikov, ki na svojih skuterjih skušajo osvojiti Neapelj in so povezani s tamkajšnjo camorro. Pred njimi je negotova prihodnost, zato ne poznajo strahu.

Italijanski pisatelj Roberto Saviano, avtor uspešnic Gomora 
ter Ničničnič, je pri založbi Feltrinelli izdal novi roman La 
paranza dei bambini. Foto: Andraž Gombač
Italijanski pisatelj Roberto Saviano, avtor uspešnic Gomora ter Ničničnič, je pri založbi Feltrinelli izdal novi roman La paranza dei bambini. Foto: Andraž Gombač

RIM > V romanu opisani mladostniki se ogovarjajo z neškodljivimi nadimki, kot so Pesce (Riba), Dentino (Zobek), Lollipop ali Dron. Ti mladi v prihodnost sploh ne verjamejo, zato se ne bojijo ne ječe ne smrti. Vse, kar želijo, bi radi takoj in verjamejo v to, da ima denar tisti, ki si ga vzame. Tako osedlajo svoje skuterje in oboroženi drvijo po ulicah Neaplja, zato da si denar in moč priskrbijo, so povzeli na založbi.

Saviano v novem romanu opisuje delovanje skupin mladostniških prestopnikov, ki so povezani z neapeljsko mafijo camorro. Fenomen je pisatelj že omenil v romanu Gomora, sedaj pa ga je predstavil v samostojnem delu. Po napadih z motorji ti mladostniki počasi pridobijo nadzor nad posameznimi četrtmi, včasih tako, da jih prevzamejo od drugih skupin, navezujejo pa tudi stike z mafijci.

V Neaplju tem skupinam prestopnikov rečejo parenze. Beseda v dobesednem prevodu pomeni ribiška barka. V prenesenem pa se nanaša na to, da gredo ribiči ponoči na lov in z lučjo pretentajo ribe, da jih zvabijo v svojo mrežo. Mladostniki pa se po pisanju založbe podajajo na lov za ljudmi.

V romanu mladi pripadnik parenze na vprašanje, ali misli, da je koga strah otroka, odgovori: "Da sem zrasel v otroka, sem potreboval deset let, da te ustrelim v glavo, potrebujem sekundo."

Beseda teče o o mladih, ki so izmuzljivi kot ribe, o mladosti, ki jo je zaslepila luč, ter o mrtvih, ki kopičijo mrtvece, so še navedli pri Feltrinelliju.

STA


Najbolj brano