Izdelki z zgodbo in dušo

V bivši cvetličarni v Gregorčičevi ulici v Ajdovščini že dobro leto in pol domuje atelje Stvari. Po zaslugi osmih ustvarjalcev in umetnikov iz Vipavske doline sta se v ateljeju, ki je hkrati delavnica, razstavni prostor in kraj za izmenjavo idej ter druženje, združili umetnost in uporabnost.

Ustvarjalce v  ateljeju Stvari je obiskal tudi ajdovski župan 
Tadej Beočanin (v sredini).  Foto: Atelje Stvari
Ustvarjalce v ateljeju Stvari je obiskal tudi ajdovski župan Tadej Beočanin (v sredini).  Foto: Atelje Stvari

AJDOVŠČINA > V lično urejenem ateljeju Stvari so se lani združile poti osmih različnih ustvarjalcev iz širšega območja Vipavske doline. Med njimi so arhitektka in slikarka, odvetnica, fotograf in oblikovalec, slovenistka, antropologinja, nakitna mojstrica, modna oblikovalka, izdelovalka velike keramike in mojstrica ročnih del.

Taša Turk, Ana Jug, Jon Hatfull, Valentina Velikonja, Maja Tor, Teja Kodre, Metka Petrovčičin Polona Kovač s svojimi deli in umetniškim ustvarjanjem presegajo enostavne potrebe potrošniške družbe in si prizadevajo zadovoljiti tudi tiste posameznike, ki želijo izdelke z zgodbo in dušo.

Vse to ponujajo v ateljeju Stvari, ki ni trgovina, niti sejem, ampak, kot pravi umetnik Jon Hatfull, ki ga je pot iz rojstnega Londona vodila v Nottinhgham, od tam v Belo krajino in pred nekaj leti na Preserje nad Branikom, neke vrste razstavni prostor ročno izdelanih izdelkov s pridihom Vipavske doline. Na policah je mogoče najti najrazličnejše stvari, od nakita, tako iz perlic kot iz lesa, modnih oblačil in dodatkov za odrasle in otroke, nahrbtnikov, torbic, unikatnih voščilnic do izdelkov iz keramike za hišo in dom. “Atelje je poln zanimivih in izvirnih stvari, zato je tudi dobil tako ime, Stvari,” je pojasnila članica ateljeja, Vipavka Taša Turk, ki se je iz arhitektke prelevila v slikarko, glasbenico, blizu pa ji je tudi ustvarjanje v glini. Umetniki svoje izdelke predstavljajo na različnih prireditvah in z veseljem poudarijo, da gre za ročno delo iz Vipavske doline, ki je kupcu na voljo po dostopni ceni.

V ateljeju, ki je neprofitna oblika sodelovanja, so vsi člani enakovredni. “Naše sodelovanje poteka na demokratičen način. Tudi najemnino in stroške si enakovredno delimo,” je pojasnil Jon Hatfull.

Vsak od članov odpre atelje en dan v tednu in predstavlja celotno ponudbo ateljeja, tako svoje kot tudi izdelke ostalih članov. Atelje se prelevi tudi v delavnico, kjer je avtorja mogoče opazovati pri delu ali ga povprašati za nasvet.

Skoraj vsak mesec se stalnim članom pridruži najmanj en gostujoči ustvarjalec, ki svoje izdelke predstavlja v ateljeju, člani pripravljajo različne delavnice, predavanja in dogodke. “Zato je vedno mogoče najti in videti kaj novega,” pravi Jon Hatfull.

Kot je poudarila Valentina Velikonja, je atelje tudi prostor druženja in izmenjave idej. “Zagotovo je to bolje, kot če bi ustvarjali zgolj vsak zase. Tu se v sproščenem pogovoru vedno najde kaka dobra zamisel, ki jo lahko uresničimo. Skupaj smo zato, da si pomagamo, da primerjamo dobre prakse in izmenjujemo ideje,” je še dodala Valentina Velikonja.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano