Iz vezi izročila rastejo številni mladi ustvarjalni poganjki

Pilonova galerija leto, posvečeno 120. obletnici rojstva Vena Pilona, zaključuje z razstavo in nizom dogodkov v okviru projekta Mladi vizualni umetniki na Goriškem. V ustanovi so ga posvetili mladim ustvarjalcem vseh področij vizualne umetnosti, ki živijo v regiji ali izvirajo iz nje. Projekt, v katerem je sodelovalo 21 avtorjev, je poklon Pilonu, ki so ga zaradi odprtosti in iskrivosti vedno občudovali tudi mladi, ter spodbuda galerije najmlajši generaciji, da “požene svoje poganjke v Pilonovi domačiji.”

Na postavitvi Mladi vizualni umetniki na Goriškem svoja dela predstavlja 21 ustvarjalk in ustvarjalcev. Foto: Alenka Tratnik
Na postavitvi Mladi vizualni umetniki na Goriškem svoja dela predstavlja 21 ustvarjalk in ustvarjalcev. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Pilonova galerija Ajdovščina je poleti z javnim povabilom za sodelovanje v projektu Mladi vizualni umetniki na Goriškem stopila korak naprotimladim ustvarjalcem do 35. leta, z vseh področij vizualne umetnosti, ki bodisi živijo v Goriški regiji ali iz nje izvirajo, aktivno ustvarjajo, a težko najdejo poti v galerijske in strokovne kroge.

Vodja projekta, kustosinja razstave in avtorica razprave v katalogu, ki spremlja projekt Mladi vizualni umetniki na GoriškemMaja Marinkovska je prepričana, da projekt omogoča vpogled v ustvarjalnost najmlajše generacije, priložnost za izmenjavo informacij, rojstvo novih idej, konceptov in njihovih realizacij, hkrati pa je tudi temelj za nadaljnje raziskovanje tega področja. “Predstavlja tudi priložnost, da se ta generacija bolje vpne v muzejsko galerijsko dogajanje in soustvarjanje programa Pilonove galerije,” dodaja.

Njegovo sporočilo izraža že vizualna podoba. Oblikovalec Robert Doljak je naslovno temo zgradil z minimalistično postavitvijo 21 krogcev, ki predstavljajo sodelujoče umetnike. Tej je dodal tipografijo z značilnimi črkovnimi oblikami iz Pilonovih rokopisov, ki predstavlja vez umetnikov z umetniškim izročilom njihovega okolja. “Kot taka predstavlja svojevrsten poklon ajdovskemu umetniku, neposredno vez med njim, njegovo galerijo in najmlajšo generacijo ustvarjalcev,” je prepričana Marinkovska.

Javni poziv ni bil tematsko omejen, vsak avtor je lahko sodeloval z vsebino, ki ga tudi sicer zanima, ki jo raziskuje in izraža skozi svoja dela, od vsakega pa se je pričakovala aktivno soustvarjanje celotnega projekta. Na javni poziv so se prijavili Karmen Bajec, Simão Bessa, Benjamin Boben, Kristina Božič, Nina Bric, Tea Curk Sorta, Enej Gala, Polona Ipavec, Anja Kranjc, Maša Lancner, Ana Maraž, Jan Mozetič, Saša Mrak, Andreja Pegan, Nataša Pegan, Hana Rejc, Marta Savignano, Nika Šimac, Špela Škulj, Neja Tomšič in Simon Vovk.

Nekateri med njimi so že uveljavljeni avtorji ali likovni pedagogi, drugi se šele podajajo na ustvarjalno pot. Nabor del tako po mnenju kustosinje razstave prinaša vsebinsko in tehnično pestrost, avtorje pa ob geografskem okviru po drugi strani povezuje tudi pretežna uporaba konvencionalnih likovnih medijev, od slikarstva, risbe, ilustracije in kiparstva do fotografije in filma.

Del aktualne ustvarjalnosti mladih na Goriškem prikazuje tudi razstava v Pilonovi galeriji. Po izboru selektorjev Aleksandra Bassina, Milene Koren Božiček, Majde Božeglav Japelj, Klavdije Figelj, Tanje Cigoj in Maje Marinkovske se na njej s stvaritvami predstavljajo Karmen Bajec, Simão Bessa, Tea Curk Sorta, Enej Gala, Polona Ipavec, Anja Kranjc, Maša Lancner, Jan Mozetič, Andreja Pegan, Špela Škulj in Neja Tomšič. Razstava bo na ogled do 29. januarja. Galerija pa bo v sodelovanju z nekaterimi avtorji do konca decembra pripravila več delavnic in vodenj po razstavi.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano