Iz Tolmina v Dragonjo na pogreb Evrope

“Krapala bo Europa, krapal bo njen sistem, najbujš, kar je nardila, bil je dober eurokrem.” Tako poje Jani Kutin iz dua Bakalina v pesmi Pagreb Europe, za katero so Tolminci posneli video ob žičnati ograji v Dragonji.

Duo Bakalina ob žičnati ograji v Dragonji prepeva o pogrebu 
Evrope in njenih načel o etnotnosti. Foto: Youtube
Duo Bakalina ob žičnati ograji v Dragonji prepeva o pogrebu Evrope in njenih načel o etnotnosti. Foto: Youtube

DRAGONJA, TOLMIN > “Zanima me, kdo našo bo Evropo pokopal, ker njen pogreb bo gvišno zelo koštal. Rešitev je le ena, to je ta, da se zavemo, da imamo svaje glave in da z njimi mislti smemo. Dokler bomo drug drugemu delali zidove in ograje, smo lahko gotovi, da se ta Evropa maje.” Tako se glasi sporočilo dua Bakalina, ki ga Jani Kutin v pesmi Pagreb Europe seveda zapoje v pristnem tminskem narečju.

Pesem, pri kateri so se jim kot gostje pridružili glasbeniki iz špetrske zasedbe Accordion group 4-8 8-16, je duo Bakalina posnel v Dragonji tik ob bodeči žičnati spirali na meji s Hrvaško. Simbolično so si za snemalni dan izbrali 26. december, dan samostojnosti in enotnosti. “Ta žica se nam zdi skregana z logiko in z evropskimi nazori o enotnosti. Z njo ne bomo ničeras rešili. Lahko razumem strah ljudi pred begunci in terorizmom, a z bodečo žico se ne bomo ubranili ne prvih ne drugega,” je Kutin pojasnil izbiro snemalnega prizorišča. “Če bomo kazali sovražne namere do beguncev, bomo dobili takšen odziv nazaj, če pa jim bomo pomagali, bo takšnih odzivov manj,” je prepričan.

Pesem Pagreb Europe bo z ostalimi, ki so jih že posneli in jih še bodo, našla prostor na novem albumu Španabije, ki bo izšel jeseni. Poleg harmonikarjev iz špetrske zasedbe bo na njem slišati tudi druge glasbene goste, ki jih je duo Bakalina povabil k sodelovanju.

ILONA DOLENC


Najbolj brano