Italijanski pianist s slovansko dušo

Alessandro Villalva je že osem let gojenec Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica in kot učenec profesorja Sijavuša Gadžijeva osvaja najvišje nagrade na mednarodnih klavirskih tekmovanjih. Sicer zadržan in redkobeseden najstnik v klavirskih pripovedih razgalja precej skrivnosten in bogat notranji svet.

 Alessandro Villalva je redkobeseden, a s pomočjo klavirja 
razgalja bogat notranji svet.
Alessandro Villalva je redkobeseden, a s pomočjo klavirja razgalja bogat notranji svet.  

CONEGLIANO, GORICA > Klavirska šola profesorja Sijavuša Gadžijeva je v zadnjih več kot dvajsetih letih na Goriško privabila številne mlade nadarjene pianiste iz različnih slovenskih in italijanskih mest: od Maribora in Ljubljane pa vse do Trsta, Pordenona, Neaplja. Tako se je v Centru Emil Komel, še pod vodstvom ravnatelja Silvana Kerševana, izoblikovala vrsta izjemnih mladih mojstrov črno-belih tipk, med katerimi je tudi Alessandro Villalva. 17-letni pianist je prvič sedel za klavir pri rosnih petih letih. Leta 2006 je na mednarodnem klavirskem tekmovanju za nagrado mesta Gorica tako žirijo kot obiskovalce v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž prijetno presenetil, saj se je v najnižji kategoriji predstavil s precej zahtevnim izborom skladb.

Mladi glasbenik, doma iz Conegliana, tedaj sicer ni osvojil najvišje nagrade, je pa vzbudil pozornost umetniškega vodje tekmovanja Sijavuša Gadžijeva in že čez nekaj mesecev postal njegov učenec v Centru Komel. Njuna vez je postajala čedalje močnejša in tako danes Villalva beleži številne absolutne zmage na klavirskih tekmovanjih v italijanskih mestih Torino, Chieti, Treviso, Riccione, Castiglion Fiorentino.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Danes bomo v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu Radia Koper ob 20. uri, prisluhnili posnetkom z regijskega tekmovanja mladih pianistov Primorske 2015.

Najvišja mesta in laskave nazive je osvojil tudi na tekmovanju Rubinstein v Parizu in tekmovanju Rachmaninov - Wettbewer v Frankfurtu. Leta 2011 je sodeloval na prestižnem tekmovanju v mestu Usti nad Labem v Češki republiki, kjer je prejel drugo nagrado in posebno priznanje za najboljšo izvedbo Bachove skladbe, istega leta je postal absolutni zmagovalec 1. mednarodnega tekmovanja Piano Talents v Milanu. Med vsemi prestižnimi tekmovanji pa najraje izpostavi prvo v Gorici, kjer je prejel 3. nagrado, a mu je ta odprla vrata v razred Gadžijeva. Priznani ruski profesor mu je na začetku vlival precej strahov. “Danes se ga precej manj bojim, a še vedno,” pravi Alessandro, ki se vsaj enkrat na teden ob spremstvu babice z vlakom vozi v Gorico, znanstveni licej pa obiskuje v domačem kraju, kjer živi v zanimivem družinskem okolju: oče, ki je v Italijo je prišel iz Argentine, ima španske korenine, mama pa je Rusinja iz Moskve. Ta raznolikost kultur, prepletena še z italijansko in slovensko, v pianistu zagotovo ustvarja dodatno vrednost, a tudi mikavno skrivnostnost.

“Alessandro je zame še vedno enigma: je precej zaprt v komunikaciji, a hkrati je zelo intuitiven, razmišlja izrazito instrumentalno in ima vse potrebne pianistične sposobnosti,” pravi Gadžijev, ki v svojem učencu prepoznava tudi značilnosti lika ruskega pianista oziroma lastnosti, ki največkrat opredeljujejo rusko klavirsko šolo. In morebiti se Alessandro Villalva prav zato najbolje izraža prav v izvedbah klavirskih del slovanskih skladateljev. Najraje izvaja dela Sergeja Rahmaninova, med velikimi pianisti pa so njegovi izbranci Emil Gilels, Daniel Barenboim, Andrea Schiff in Sviatoslav Richter. In ko mladenič iz Conegliana ne igra klavirja, se s posebnim zanimanjem aktivno ali pasivno posveča nogometu.

TATJANA GREGORIČ,Radio Koper


Najbolj brano