Iskrena in doživeta “facka”

“Vsak si zasluži eno facko, klofuto po ajdovsko, tudi ElaBanda, ki je potrebovala šest let, da je ustvarila svoj drugi album” pravi Jure Ferjančič, pevec in kitarist te ajdovsko - goriške naveze.

ElaBanda je svojo novo ploščo Facka pred dnevi premierno 
predstavila v ajdovski Hiši mladih.
ElaBanda je svojo novo ploščo Facka pred dnevi premierno predstavila v ajdovski Hiši mladih. 

AJDOVŠČINA > Zasedbo sestavljajo še harmonikar Mitja Škrlj, Urban Logar z mandolino, basist Aljoša Košuta, bobnar Peter Mozetič in na električni kitari Matija Ceket, novo zgoščenko Facka pa so pred dnevi premierno predstavili na domačem terenu; na koncertu v Hiši mladih.

Celoten nabor skladb, pod katerega se je kot producent podpisal Borut Čelik, izšel pa je pri Založbi Celinka, je v izhodišču nastal iz dveh starejših singlov Www ob wasmih je wblačnu nad Wajdušno in Naj bo moč. Iz njiju se razraščajo vzporednice z ostalimi pesmimi.

Besedila so v knjižni slovenščini in v pogovornem ajdovskem jeziku - odvisno pač, kaj hočejo fantje pri kateri od pesmi poudariti. Največkrat gredo besede ElaBande v prid pevski efektivnosti, kjer je v končni fazi pomembnejši zven zlogov in sam ritem, ki se naravno spoji z melodijo. Pri ElaBandi se v smislu pripovedovanja zgodb življenja rišejo vzporednice s primorskima kantavtorjema Iztokom Mlakarjem ali Mefom, pa mnogimi drugimi, ki so v mednarodnem polju zarisali pojem avtorskega petja.

ElaBanda bo skladbe z nove plošče predstavila tudi na koncertu 12. decembra v Ankaranu. Na Veselem decembru v Ankaranu jim bodo družbo na odru delali Mef in NOB.

V samosvoji izpovednosti ElaBande se prepletajo vplivi glasbe Toma Waitsa, Leonarda Cohena in Đorđeta Balaševića, pevca, ki mu je Jure Ferjančič sledil v preteklosti: “Pri teh pevcih, kantavtorjih je zanimivo, kako izražajo misli. Izražamo se lahko na sto načinov. Isto stvar lahko poveš plehko ali globoko. Za ElaBando je ključen način pripovedovanja, ki mora biti iskren, doživet, preizkušen.”

Glasba ElaBande je izrazito individualna s francosko-italijanskim pridihom, v katerega prispevajo mehkoba mandoline, nostalgičnost harmonike in lahkotnost akustične kitare.

Ustvarjalno težišče nosi Jure Ferjančič, ki posamezne teme, motive, vokalne linije, refrene ali zgolj preprost beat preda v predelavo celotni skupini. Skupna kreativna nota ustvari glasbo polno solarnosti in zračnosti, ki se z jasno prosojnostjo odpira v tekoč in naravni ustroj spontanega toka.

Facka ponuja deset pesmi, ki so ironične oziroma dvoumno pretkane (Facka, Meni nejki smrdi, Naj bo moč), zafrkljive (Tomo Škwuorc, Lublana), razmišljujoče romantične in nežno spevne (Kam drugam, Luč gori), pa tudi prežete z melanholičnostjo (Špilej Ela, Www ob wasmih je wablačno nad Wajdušno) ter baladno nostalgične (Waltzer), slednja z vokalno skupino Šumljak. Poseben barvni nabor pri nekaterih pesmih je dodal tudi Sergej Ranđelović-Runjoe, ki je odpel spremljevalne vokale. Facka združuje pesmi, ki so nastajale več let v želji, da bi se družile na zgoščenki, kar je čutiti skozi vse skladbe - do središčne Dej mi facko. Ironična poanta podeljevanja fack se združuje s tisto sočnostjo ElaBande, zaradi katere jo je v velik užitek poslušati.

METKA SULIČ


Najbolj brano