Iskanje raja po človeško

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bodo jutri premierno uprizorili prvo gledališko delo režiserja, scenarista in igralca Jana Cvitkoviča. Predstava Otroci Adama in Eve ima sicer biblijski naslov, govori pa o metafori za človeško iskanje raja.

Otroci Adama in Eve “so” (z leve) Ivo Barišič, Miha Nemec, Marjuta Slamič in Irena Kovačević.   Foto: Foto Atelje Pavšič Zavadlav
Otroci Adama in Eve “so” (z leve) Ivo Barišič, Miha Nemec, Marjuta Slamič in Irena Kovačević.  Foto: Foto Atelje Pavšič Zavadlav

NOVA GORICA > Primorskemu filmskemu ustvarjalcu Janu Cvitkoviču se je izpolnila tiha želja, saj si je dolgo želel delati tudi v gledališču. “Nekoč sem to svojo željo na glas izrazil v družbi Aleksandra Blažice in Jožeta Dolmarka, ki sta me takoj podprla. Vesel sem, da so me sprejeli v tem gledališču, kjer sem lahko nemoteno razvil svojo odrsko idejo,” je dejal avtor in režiser že pete predstave SNG v tej sezoni. “Nisem vedel, da mi bo delo v gledališču tako zlezlo pod kožo, zato upam, da se bomo v teatru videli tudi v bodoče. To zagotovo ni bil moj edini odrski projekt,” dodaja Cvitkovič, ki je pri pripravi avtorske predstave uporabil “laboratorij nezavednega”.

“Z igralci smo imeli res posebne priprave. Pri tem gre za odpiranje ljudi skozi vaje, stanja, sugestije, pri čemer smo spoznavali predvsem nezavedno raven. To odpiranje vodi k povezovanju v skupen organizem,” ilustrira režiser, igralec Miha Nemec pa je mu je pritrdil. “To so bile nove in hkrati dragocene izkušnje, tudi priprave z Natašo Burger. Bila je priložnost za povezovanje vseh sodelujočih v predstavi,” je povedal. Tudi za Ireno Kovačević, ki ni poklicna igralka, je bila izkušnja zanimiva. “Primorana sem bila odkrivati skrita področja same sebe, zato sem ta del priprav vzela kot terapevtski proces,” je dejala.

Četudi naslov predstave “napoveduje” biblijsko zgodbo, pa v njej ni govora o rajskem vrtu, drevesu spoznanja, kači ... “Govori o tem, kaj se je otrokoma Adama in Eve zgodilo po izgonu iz raja. Človek je tedaj postal smrten,” je razkrila dramaturginja Ana Kržišnik Blažica. V “laboratorijskem” načinu priprave predstave je ekipa raziskala temeljno enoto človeškega življenja in odnosov. “Adam in Eva sta osnovna matrica življenja, pomnožena v neskončne generacije. Sta naša prastarša. A v predstavi liki odkrivajo drugačno življenje, kot sta ga imela v raju. Vrnitev v raj pomeni smrt,” je sklenila. Jan Cvitkovič pa je svojo zgodbo, za katero je napisal okvirno vsebino, označil kot predstavo o štirih tujcih, ki na koncu postanejo prijatelji. “Vsi smo tvorci te predstave,” je še dodal, saj so igralci - Ivo Barišič in Irena Kovačević kot gosta ter Miha Nemec in Marjuta Slamič “ogrodje” dopolnjevali na vajah.

Krstna uprizoritev in obenem prva gledališka stvaritev našega mednarodno priznanega filmskega ustvarjalca bo jutri ob 20. uri na malem odru SNG Nova Gorica. “Rad grem na polje, ki ga ne poznam. Če se ukvarjam z umetnostjo, ni pomembno, prek katerega medija jo posredujem,” je sklenil Cvitkovič in zagotovil, da se bo v gledališče zagotovo še vrnil.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano