Intenzivno delo in čudoviti rezultati

Štanjel in okoliške vasi v teh dneh gostijo mlade glasbene talente iz petih držav, ki si nove poustvarjalne izkušnje nabirajo na mojstrskih tečajih. V minulih dneh so se na koncertih predstavili udeleženci tečajev za pozavno, flavto in solopetje, v naslednjih dneh pa bodo v ospredju slušatelji tečajev za harmoniko in citre.

Mladi flavtisti in pozavnisti na koncertu, ki so ga pripravili na Zegovem borjaču v Kobjeglavi Foto: Jakob Gustinčič
Mladi flavtisti in pozavnisti na koncertu, ki so ga pripravili na Zegovem borjaču v Kobjeglavi Foto: Jakob Gustinčič

ŠTANJEL, KOBJEGLAVA, GORICA > “Tukaj nihče ne postane bogataš v materialnem smislu, postane pa milijarder v srcu,” je po sobotnem koncertu komornih skupin na Zegovem borjaču v Kobjeglavi povedal prof. Dušan Kranjc, mojster pozavne, ki sicer živi v Salzburgu. Na poletne Solokampe v organizaciji Zavoda lepih umetnosti UPOL prihaja že vsa leta in vedno znova je presenečen nad nadarjenimi udeleženci: “Pozavna je sicer instrument za angele, a igramo ga tudi mi. Na letošnjem seminarju sem imel devet izvrstnih mladih pozavnistov, med njimi tudi dve dekleti, obe Korošici. Prav posebej me je navdušila 16-letna Ana Knez na bas pozavni, saj ne vem, če sem v Evropi že srečal tako simpatično in hkrati odlično mlado pozavnistko.”

Pet naslednjih dni bo koncertno dogajanje na Solokampu oblikovalo deset mladih harmonikarjev in citrarjev iz Slovenije in Nemčije. Kot solisti in v komornih skupinah bodo nastopili najprej v petek na Bunčetovi domačiji v Dutovljah, nato pa še v soboto na Domačiji pri Davidu in Martini v Volčjem gradu. Drevi ob 20. uri pa se bosta v Spacalovi domačiji v Škrbini s samostojnim koncertom predstavila profesorja mojstrskih tečajev: slovenski mojster harmonike Klemen Leben in izvrstni avstrijski profesor in koncertant na citrah Martin Mallaun.

Vidno navdušena je bila tudi priznana slovenska profesorica flavte in koncertantka Milena Lipovšek, ki je tokrat prvič sodelovala na Solokampu. S svojim oktetom flavt je na individualnih lekcijah in z dvodnevnim delom s komornimi skupinami oblikovala vrhunske rezultate, ki jim je občinstvo lahko prisluhnilo na koncertih v Kobjeglavi (koncert komornih skupin) in na Goriškem gradu v Gorici (zaključek mojstrskega tečaja minulo soboto). S klavirsko spremljavo je tako pozavniste kot flavtiste pri njihovem muziciranju bodrila pianistka Mateja Urbanč Hladnik. Mirno okolje, lepa narava, izvrstna kraška kuhinja in izvrstni pogoji za študij so v Štanjelu prevzeli tudi Thomasa Heyerja, profesorja solopetja iz Nemčije. Deset udeležencev njegovega tečaja je ob spremljavi pianista Klausa B. Rotha svoje nove pridobljene poustvarjalne izkušnje predstavilo na zaključnem koncertu v soboto v cerkvi sv. Danijela v Štanjelu.

Zadovoljni in bogatejši za marsikatero glasbeno izkušnjo in nova prijateljstva so tako profesorji kot udeleženci zapustili letošnji Solokamp in štanjelsko prizorišče prepustili akterjem mojstrskih tečajev za harmoniko in citre.

TATJANA GREGORIČ

(Radio Koper)


Najbolj brano