Hramo na Kombo, saj sem ti powidu

Kulturni dom Nova Gorica je v oktobru pričel z novim ciklom Oktober jazza. Uvodni četrtkov koncert je bil v Kulturnem domu Nova Gorica v znamenju domačinov in goriškega ansambla Kombo, ki ga usmerja Zlatko Kaučič. Ansambel danes sestavlja pomlajena ekipa B. Mlajša različica Komba A združuje štirinajst članov in deluje po istem vzorcu in enakih načelih kot A. Na novogoriškem koncertu je Kombo predstavil novo zgoščenko Hramo.

 Mlajša različica Komba se je pod vodstvom Zlatka Kaučiča 
poklonila tudi pokojnemu Boštjanu Cveku.   Foto: Matej Vidmar
Mlajša različica Komba se je pod vodstvom Zlatka Kaučiča poklonila tudi pokojnemu Boštjanu Cveku.  Foto: Matej Vidmar

NOVA GORICA > Naslov pete zgoščenke, ki je izšla pri Zvočnih izvirih, matičnem društvu Komba, po goriško pomeni gremo, po finsko pa kužek. Na zgoščenki glasba, pod katero se je podpisal Zlatko Kaučič, kaže tipično zvočno sliko v smislu kompleksnosti, ironije in značilnega melosa Komba iz preteklih projektov. Navdih za nova dela lahko pride od vsepovsod, in tako so skladbe posvečene zanimivim osebam iz življenja Kaučiča in Komba; prinašajo zgodbe, ki so se spletle ob ustvarjalnem druženju na koncertih, vajah in raznih srečanjih. Urbanova očala, Saj sem ti powidu, Srečko Lesica so posvečene članu Komba Boštjanu Cveku, preminulemu umetniškemu vodji Jazz Cerknega, domačinu iz Goriških Brd. To je le nekaj atraktivnih in inovativnih del, ki jih je Kombo v Novi Gorici odigral z vnemo, da se je vzdušje v dvorani takoj prepojilo s pozitivno energijo. Mladi glasbeniki so energično in suvereno “zagroovali”. Njihova zavzetost in predanost glasbi sta bili več kot očitni. Pristop k poustvarjanju je poln prepoznavnih lastnosti, ki so jih prevzeli od glasbenega vodje. Nastop je tako dodatno popestrila domiselna improvizacija. Hipni navdihi pa so zazveneli kot posledica spontanega izvajanja, polnega glasbenih užitkov. Kombo je na preprost in hiter način vzpostavil stik s poslušalstvom, ki se je v zmes jazza in drugih zvrsti (funk, punk, rock, sodobna klasična glasba) z lahkoto vživelo in se neobremenjeno prepustilo sprejemanju nenavadnih zvočnih izvirov.

Kulturni dom Nova Gorica pri izvedbi festivala sodeluje s Kulturnim domom Gorica in kulturnim društvom Controtempo iz Krmina, ki skrbi za festival Jazz&Wine of Peace. Sinoči so pevka Mia Žnidarič, pianist Steve Klink in basist Robert Jukič nastopili v Kulturnem domu Gorica, jutri pa se bodo Zlatko Kaučič, kontrabasist Ares Tavolazzi in pianist Bruno Cesselli v Kulturnem domu Nova Gorica poklonili spominu na lani preminulo jazz legendo, kanadskega trobentača Kennyja Wheelerja, s katerim so sodelovali.

Cikel se bo iztekel v soboto. Ob 11. uri bosta v Kulturnem domu Nova Gorica nastopila Trio Generations in saksofonist Oliver Lake iz ZDA, od koder je tudi The Jeff Ballard Trio, ki bo festival z nastopom ob 17. uri v vili Vipolže v Goriških brdih tudi zaključil. Koncert prirejajo v sodelovanju s festivalom Jazz&Wine of Peace.

METKA SULIČ


Najbolj brano