Houellebecq že pred izidom romana povzročil škandal

Šesti roman francoskega pisatelja Michela Houellebecqa Soumission (Podreditev) je povzročil nacionalni škandal še pred izidom, poroča britanski The Independent. V romanu je pisatelj opisal Francijo v letu 2022, ko na volitvah zmaga muslimanska stranka, zaradi česar pride v družbi do radikalnih sprememb. Očitajo mu širjenje islamofobije.

Michel Houellebecq lani v ljubljanskem Kinu Šiška Foto: Biljana Pavlović
Michel Houellebecq lani v ljubljanskem Kinu Šiška Foto: Biljana Pavlović

LONDON > Na predsedniških volitvah leta 2022 Stranka muslimanskega bratstva porazi skrajno desno Nacionalno fronto in Francija se začne spreminjati. Ženske opustijo zahodnjaški slog oblačenja in se odpovejo službi, nemuslimanske tovarišice odpustijo, dopuščena pa je poligamija. Tako državo prihodnosti fiktivno opiše Houellebecq, kar pa je še pred izidom knjige v Franciji sprožilo burne polemike.

Kritiki pisatelju očitajo, da z novim romanom spodbuja islamofobijo. Šestinpetdesetletni Houellebecq je na obtožbe odgovoril, da roman Soumission ni knjiga, ki bi krepila strah pred islamsko skupnostjo, in ni mišljen kot provokacija. V njem je predstavil svojo realistično vizijo možne prihodnosti.

Povedal je, da roman sicer ima strašno plat, saj je strah uporabil kot taktiko, a je dodal: "Bralcu ni jasno, česa naj se pravzaprav boji, nacionalistov ali muslimanov. To sem pustil odprto."

Urednik francoskega časnika Liberation Laurent Joffrin meni, da se bo roman Submission zapisal v zgodovino kot delo, ki v resno francosko literaturo vrača ideje skrajne desnice. Knjiga bo v Franciji izšla v sredo, nekaj manj kot tri mesece pred francoskimi predsedniškimi volitvami.

Houellebecq se je že zagovarjal in bil oproščen širjenja verske in rasne nestrpnosti, ko je v pogovoru za časopis Lire ob izidu romana Platforma dejal, da je islam "najbolj neumna religija". Njegovo sojenje so leta 2002 številni literati razumeli kot kratenje pravice do svobode govora.

Houellebecq se je rodil na Reunionu, med drugim pa je živel tudi v Alžiriji. Pisati je začel pri 20 letih. Prvo delo, Razširitev področja boja, je objavil leta 1994, slavo pa mu je prinesel drugi roman Osnovni delci. Preizkusil se je tudi kot režiser in igralec. V slovenščini lahko poleg omenjenih del prebiramo še Platformo, Možnost otoka ter Zemljevid in ozemlje.

Houellebecq se je lani mudil v Ljubljani. Na literarnem večeru v Kinu Šiška je med drugim dejal, da so edine osebe, do katerih čuti odgovornost, bralci. Pisanje romanov je primerjal s kolesarstvom. Nekateri deli romana so kot spust, nekateri pa zahtevajo drugačen pristop: "Spusta ni v vseh delih knjige. Lahko gremo zelo hitro, a moramo na nek način tudi zavirati. Recimo s spreminjanjem oseb."

STA


Najbolj brano