Harfa, tekmovanja ... in slovenščina

Večkrat smo že pisali o uspešnih učencih tržaške Glasbene Matice Marij Kogoj in njihovih profesorjih.

Paola Gregoric je uspešna italijanska harfistka s slovenskimi 
koreninami.
Paola Gregoric je uspešna italijanska harfistka s slovenskimi koreninami.  

TRST > Letos je nase opozorila osemletna violinistka Igbaria Alida Shahrazad, učenka profesorice Jagode Kjuder, ki si je tako na regijskem kot na državnem tekmovanju Temsig priigrala vse možne točke, torej stotico. Podatek je zanimiv tudi zato, ker so starši male Igbarie, četudi niso slovenske narodnosti, za svojega nadarjenega otroka izbrali slovensko šolo in slovensko profesorico. Igbaria pa ni edina uspešna učenka te šole, ki ni slovenske narodnosti. Na letošnjem Temsigu sta se kot gojenki slovenske glasbeno-pedagoške ustanove za točke potegovali še 12-letna violinistka Sara Schisa, ki jo na tržaški Glasbeni Matici poučuje profesor Armin Sešek, in 14-letna harfistka Paola Gregoric, učenka profesorice Tatiane Donis. Obe sta za svoje regijske in državne nastope prejeli zlata priznanja. Paola Gregoric je še zlasti zanimiva, saj je tekmovala v kategoriji 2. b, ki je namenjena 17- oziroma 18-letnim tekmovalcem, kar pomeni, da je preskočila kar dve kategoriji in v končnem seštevku za zmagovalcem zaostala le za točko. Na vprašanje, zakaj sta se odločili za preskakovanje kategorij, njena profesorica Tatiana Donis odgovarja: “Paola je zelo talentirana, ob tem pa tudi zelo pridna in delavna. Pripravljen sva imeli zelo lep in zahteven program, pa sva se odločili, da ga zaigrava v tisti kategoriji, ki zahteva to težavnost, v kategoriji 2. b.” Po tem tekmovanju se je Paola predstavila še na dveh mednarodnih tekmovanjih v Trevisu in Viareggiu ter na obeh prepričljivo zmagala.

Kako se je začela Paolina glasbena pot? “Pri šestih letih je s starši prišla na predstavitev instrumentov v šolo Glasbene Matice in se takoj zaljubila v veliki zlati instrument. Pri desetih je osvojila svojo prvo absolutno nagrado v Legnagu na 1. mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov Antonio Salieri,” pripoveduje njena profesorica Tatiana Donis. Odtlej se Paola z mentorico vsako leto udeleži kakega tekmovanja in skorajda se ne dogodi, da ne bi zmagali. Lani je bilo za Paolo posebej vznemirljivo, saj je imela priložnost sodelovati s simfoničnim orkestrom in s komorno zasedbo, s katerima je izvajala Dittersdorfov koncert za harfo in orkester ter Vivaldijev koncert za harfo in godalni kvartet v D duru. Zadnjih pet let sodeluje tudi v zasedbi ljudskih harf Girotondo d'arpe, ki jo vodi profesorica Donis. Nastopajo na različnih festivalih po Italiji in tudi v tujini, posneli pa so že tudi tri zgoščenke. Paola Gregoric ima velike glasbene načrte. Najprej želi študirati na tržaškem konservatoriju, zatem pa bi rada svoje znanje izpopolnjevala tudi v tujini. Nekaj odličnih profesorjev je spoznala že na različnih mojstrskih tečajih, ki jih redno obiskuje. Seveda se namerava še naprej udeleževati različnih tekmovanj, saj vidi v tem lepo spodbudo za svoje delo in odličen motiv, da se lahko srečuje in primerja z najboljšimi mladimi harfisti.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. V nocojšnji oddaji Glasbeni abonma - na radijskem sporedu bo ob 20. uri - bomo poslušali posnetke, ki so po letošnjem Temsigu nastali v studiu Hendrix Radia Koper. V izvedbi 14-letne harfistke Paole Gregoric bodo zazvenela dela Saint-Saënsa, Godefroida in Vivaldija.

Pa še nekaj imata Paola in njena profesorica v načrtu - slovenščino: Paola je namreč Italijanka s slovenskimi koreninami, njena nona je Slovenka z Opčin pri Trstu. Vnukinja za zdaj še ne govori slovensko, pravi pa, da se bo naučila.

BRANKA KLJUN, Radio Koper


Najbolj brano