Halo, prihajamo na Kras!

V Kopru so se začeli že 22. poletni tečaji slovenskega jezika na slovenski obali Halo, tukaj slovenski Mediteran!, na katerih se bodo tujci vse do izteka meseca seznanjali tako z našim jezikom kakor z bogato kulturo, zlasti kraško.

Na poletnih tečajih se bodo poklonili trem letošnjim kraškim 
jubilantom: arhitektu Maksu Fabianiju ter pesnikoma Cirilu 
Zlobcu in Josipu Ostiju. Foto: Arhiv Pn
Na poletnih tečajih se bodo poklonili trem letošnjim kraškim jubilantom: arhitektu Maksu Fabianiju ter pesnikoma Cirilu Zlobcu in Josipu Ostiju. Foto: Arhiv Pn

KOPER > Tečaji, za katere skrbita Fakulteta za humanistične študije Koper in Inštitut za jezikoslovne študije Znanstveno-raziskovalnega središča, so letos pritegnili 41 udeležencev. “To je nekoliko več kakor lani in predlani, kar pripisujemo zlasti učinkovitejši organizaciji in več štipendijam, ki nam jih je namenil vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu,” pojasnjuje vodja tečajev Mojca Butinar Mužina. Letošnji udeleženci, našteva, prihajajo iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Italije, Kanade, Kitajske, Luksemburga, Makedonije, Nemčije, Rusije, Srbije in Švice.

Vzgibi za učenje slovenščine so različni: “Kar veliko udeležencev odkriva svoje slovenske korenine. Mnoge pritegne morje, pri nekaterih je močna želja po raziskovanju manjšega jezika, drugi so se poročili s Slovencem ali Slovenko, tretji so se zaljubili v našo književnosti in jo želijo brati v izvirniku ... Pred leti smo gostili Japonko, ki se je zaljubila v Jureta Koširja, ga pozimi prišla gledat na smučanje v Kranjsko Goro, zatem pa se poleti še učit slovenščine k nam v Koper. Ali ji je kdaj uspelo ogovoriti Koširja, pa ne vem.”

Letos bodo udeležence s slovenščino seznanjale lektorice Ana Jurkovič, Darja Rakušček, Gita Vuga, Mojca Šoštarko in Tina Rožac, na številnih delavnicah pa se bodo podučili o slovenski ljudski glasbi, folklori, književnosti, gledališču, kulinariki in še marsičem, kajpada tudi o Krasu, ki je kot “izvir slovenske ustvarjalnosti” osrednja tema tokratnih tečajev. Letos namreč praznujemo visoke jubileje treh pomembnih ustvarjalcev, doma na Krasu: pred 150 leti rojenega arhitekta Maksa Fabianija, pesnika in prevajalca Cirila Zlobca, ki je dopolnil 90 let, in njegovega dve desetletji mlajšega kolega Josipa Ostija.

Udeleženci si bodo Kras pobližje ogledali iz različnih zornih kotov in se mu posvetili tudi na prevajalski delavnici, kjer se bodo poglabljali v Kosovelovo poezijo in s pomočjo časopisnih izrezkov sestavljali slovenske pesmi.

V soboto si bodo privoščili še poldnevno ekskurzijo na Kras. Obiskali bodo Divaško jamo in Belajevo domačijo v Kačičah.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano