Green Day junija ponovno v Ljubljani

V Ljubljano se 6. junija vrača ameriška punk rock skupina Green Day. V dvorani Stožice bo nastopila 6. junija v okviru turneje, na kateri predstavlja aktualno ploščo Revolution Radio. To bo eden redkih arenskih nastopov skupine v širši regiji. Posebni gostje bodo njihovi kalifornijski sodobniki Rancid.

Green Day leta 2013 v Trstu Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Green Day leta 2013 v Trstu Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Trio, ki ga sestavljajo pevec in kitarist Billie Joe Armstrong, bas kitarist Mike Dirnt in bobnar Tre Cool, je že vrsto let v družbi globalno najbolj priljubljenih, uspešnih in vplivnih skupin sodobnega rocka.

V svojem energičnem glasbenem izrazu, bogatem z nalezljivimi refreni in melodijami ter z uporniško, angažirano sporočilnostjo, so Green Day ponovno obudili duha prvega vala punka. Oživili so ga za nove čase in ga z velikanskim uspehom popularizirali med novimi generacijami, so ob napovedi ljubljanskega koncerta zapisali organizatorji.

Posebni gosti ljubljanskega koncerta bodo Rancid, še ena kalifornijska punk zasedba, ki se je v 26 letih delovanja trdno zasidrala med elito novega vala punka. Pod vodstvom ustanovnih članov Tima Armstronga (kitara, vokali) in Matta Freemana (bas kitara, vokali) je izdala osem studijskih albumov. Svetovno prepoznavnost si je zagotovila s tretjo ploščo ...And Out Come the Wolves (1995) ter s pesmimi, kot so Salvation, I Wanna Riot, Radio, Roots Radicals, Ruby Soho, Time Bomb in Fall Back Down.

Green Day slovijo po energičnih nastopih, na katerih v hitrem tempu nizajo uspešnice iz celotne kariere. Med njimi so American Idiot, Boulevard of Broken Dreams, Good Riddance (Time of Your Life), King for a Day, Longview, Basket Case, When I Come Around, Minority, Hitchin' a Ride in Know Your Enemy.

Novo studijsko ploščo Revolution Radio, ki so jo izdali oktobra lani, so pravkar predstavili na prvem delu evropske turneje, ki se je zaključila z vnaprej razprodanimi arenskimi koncerti. Marca in aprila bodo turnejo nadaljevali v ZDA, po majski Avstraliji in Novi Zelandiji pa se bodo junija vrnili v Evropo. V Ljubljani bo zasedba nastopila po 19 letih.

Od leta 1986, ko so začeli na neodvisni kalifornijski punk sceni, so Green Day posneli 12 studijskih albumov, med katerimi sta najbolj uspešna Dookie (1994) in konceptualni American Idiot (2004), ki je, prirejen v rock muzikal, zavzel tudi odrske deske Broadwaya.

Prodali so 85 milijonov izvodov plošč, prejeli različna priznanja, med njimi pet grammyjev, vplivali na generacije glasbenikov ter bili leta 2015 sprejeti v dvorano slavnih rock'n'rolla.

STA


Najbolj brano