Gradijo most med Padovo in Piranom

S koncertom enega najznamenitejših italijanskih ansamblov I Solisti Veneti - vodi jih dirigent Claudie Scimone - se bo drevi ob 20.30 v piranski stolni cerkvi začel 14. Tartini festival. Tudi v letošnji izvedbi ostaja zvest svojemu osnovnemu poslanstvu - v Piran bo pripeljal vrsto vrhunskih ansamblov in solistov iz vse Evrope, ki izvajajo baročno glasbo na originalnih instrumentih. V sklopu festivala bodo pripravili tudi glasbene delavnice ter koncerte mladih in nadarjenih glasbenikov.

14. Tartini festival se bo drevi začel s koncertom slovitega 
ansambla I Solisti Veneti.
14. Tartini festival se bo drevi začel s koncertom slovitega ansambla I Solisti Veneti.  

PIRAN > Tartini festival temelji na ohranjanju glasbene dediščine Giuseppeja Tartinija (1692-1770), v svoj program pa uvršča tudi dela njegovih sodobnikov. Kot pravi vodja festivala Jasna Nadles, postaja Tartini festival vse močnejši prostor povezovanja. Že nekaj let uspešno sodelujejo z glasbeniki iz Salzburga, kjer imajo bogato tradicijo Mozartove zapuščine in z vzajemnim sodelovanjem širijo Tartinijevo zapuščino tudi izven meja Slovenije. Letos tako vzpostavljajo most s Padovo in s tamkajšnjim festivalom. Najslavnejši Pirančan je namreč tam preživel svoje najimenitnejše ustvarjalno obdobje in njemu v čast v Padovi pripravljajo festival, soroden piranskemu. Letos se festivala simbolno in vsebinsko povezujeta, saj bo konec festivala v Padovi hkrati začetek piranskega.

Tartinijeva violina

14. Tartini festival se bo drevi začel s koncertom Melodije in virtuoznost v italijanski glasbi. Ansambel I Solisti Veneti, ki ima za seboj skoraj 6000 koncertov v več kot 90 državah in je med drugim sodeloval s tenoristoma Placidom Domingom in Josèjem Carrerasom ter sopranistko June Anderson,že od ustanovitve leta 1959 vodi Claudio Scimone. Na drevišnjem koncertu v cerkvi sv. Jurija bo zazvenela tudi Tartinijeva violina, glasbeniki iz Padove pa bodo izvajali dela Tartinija, Albinonija, Vivaldija, Rossinija, Loccatelija, pa tudi Pascullija, Piovanija in Arbana. Znameniti ansambel je sicer v Piranu nastopil leta 1992, na koncertu ob 300. obletnici Tartinijevega rojstva.

Koncerti mojstrov in Tartini junior

Letošnjo festivalsko izdajo bo v četrtek nadaljeval koncert ansambla Il Terzo Suono, ki bo tokrat nastopil pod umetniškim vodstvom Sergia Azzolinija, enega največjih mojstrov fagota. Koncert bo v Minoritskem samostanu. Prihodnji ponedeljek, 31. avgusta ob 20.30, pa bo v Tartinijevi hiši trio Collegium Pro Musica in koncert Veliki mojstri evropske baročne glasbe.

Do 8. septembra, ko se bo letošnji festival sklenil s koncertom priznanega Ansambla 1756 iz Salzburga, se bosta v Piranu predstavila še avstrijski Trio Ventapano in španski pianist Leonel Morales, v Kopru pa bosta koncerta mladih in nadarjenih glasbenikov. Maruša Brezavšček (kljunasta flavta), Verena Tomys (viola da gamba) in Svetlana Lanskaya (čembalo) bodo nastopile 3. septembra v glasbeni šoli, 7. septembra pa bosta v atriju Pretorske palače v Kopru nastopili flavtistka Vita Benko in violončelistka Tamara Gombač.

Za večjo podporo občine

Proračun festivala je približno 100.000 evrov, pri čemer večino sredstev, okoli 30 odstotkov, dobijo od ministrstva za kulturo, še 30 odstotkov pa jim zagotovijo sponzorji in tuji inštituti. Organizatorji Tartini festivala si želijo večje in trdnejše finančne podpore občine. Kot je pred dnevi na novinarski konferenci povedal župan Peter Bossman, so pogovori o oblikovanju trajnejšega sodelovanja med festivalom, občino in piransko Skupnostjo Italijanov že stekli. Prav tako naj bi omenjene institucije ter Pomorski muzej, ki skrbi za Tartinijevo violino, združili moči pri pripravi dogodkov ob dveh pomembnih obletnicah - prihodnje leto bo minilo 120 let od postavitve spomenika Tartiniju na osrednjem piranskem trgu, leta 2020 pa bo 250. obletnica umetnikove smrti.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano