Grace Kelly “ima obraz teleta”

Grace Kelly “ima obraz teleta in če ne bi bila tako fotogenična, se na ulici nihče ne bi ozrl zanjo”, je znani britanski modni fotograf Cecil Beaton zapisal v svoj dnevnik. Kaj je znani fotografj mislil o svojih modelih, razkriva knjiga Cecil Beaton: Portreti in profili, ki bo v začetku septembra izšla v Veliki Britaniji.

Grace Kelly “ima obraz teleta in če ne bi bila tako fotogenična, se na ulici nihče ne bi ozrl zanjo”, je znani britanski modni fotograf Cecil Beaton  zapisal v svoj dnevnik
Grace Kelly “ima obraz teleta in če ne bi bila tako fotogenična, se na ulici nihče ne bi ozrl zanjo”, je znani britanski modni fotograf Cecil Beaton zapisal v svoj dnevnik 

LONDON > Britanski modni fotograf Cecil Beaton (1904-1980) je s svojim fotoaparatom zabeležil karizmo in glamur nekaterih najbolj znanih osebnosti našega časa.

V knjigi, izdala jo bo založba Frances Lincoln, bodo ob Beatonovih znamenitih fotografskih portretih objavljeni izseki iz njegovih zasebnih dnevnikov. Uredil jo je novinar in pisatelj Hugo Vickers, po pisanju britanskega The Telegraph pa bo ponudila nepričakovano iskren pogled na nekatere najbolj slavne Beatonove modele.

Marilyn Monroe “hodi kot ponoreli bazilisk”

Salvador Dali ima “strašen zadah in neobičajne navade”, pa je sam pri sebi sklenil na fotografiranju v newyorškem hotelu St Regis leta 1937.

O Audrey Hepburn, ki jo je fotografiral leta 1960, je zapisal “notranje lastnosti zvezde”, vendar pa ima “pretanek vrat, preveč naprej porinjeno brado in predolg nos”.

Igralko Marilyn Monroe je Beaton fotografiral leta 1956 v hotelski sobi, o njej pa v svoj dnevnik zapisal: “hodi kot ponoreli bazilisk, ki pomendra vse, kar ji pride na pot”. “Begajoča resnica je, da je Monroejeva kot sirena iz pravljice, ki je neizoblikovana kot Renska nimfa in nedolžna kot mesec,” je ocenil.

O Micku Jaggerju, ki ga je fotografiral leta 1968, je Beaton zapisal, da ima “izjemno žensko senzibilnost, izgleda kot samozavestna mlada žena iz predmestja”. Je seksi, a “po drugi strani popolnoma aseksualen, lahko bi bil evnuh,” je dodal.

Elizabeth Taylor “vulgarna ženska brez okusa”

Elizabeth Taylor je leta 1957 opisal kot vulgarno žensko brez okusa. “Predstavlja vse tisto, česar ne maram. Od nekdaj preziram Burtonove zaradi njihove vulgarnosti, povprečnosti in slabega okusa. Sam sem se postavil v vlogo avtoritete. Rekel sem ji, naj si ne pudra nosu in naj pred objektiv stopi takšna, kot je v resnici. Pričakovala je komplimente, a jih ni dobila. S svojimi prsmi, ogromnimi in povešenimi, je spominjala na mlade perujske dojilje. V primerjavi z njo vse ženske izgledajo kot dame,” je zapisal Beaton.

Medtem ko je bil zelo kritičen do številnih slavnih osebnosti, pa je imel za kraljico Elizabeto, ki jo je kot mlado princeso portretiral leta 1943 in sedem let zatem še z mladim princem Charlesom, le lepe besede. Opisal jo je kot “mirno, privlačno osebo, polno nežnega sočustvovanja”.

Julie Andrews je opisal kot “izjemno naivno”, Marlene Dietrich kot “tako belo, da bi bilo še mesec sram”, Winstona Churchilla kot “osamljenega”, Francisa Bacona pa kot “zelo šarmantnega in razumevajočega”.

Beaton je bil modni in vojni fotograf ter portretist. Posvečal se je tudi slikarstvu, oblikovanju, kostumografiji in scenografiji. Leta 1937 je postal dvorni fotograf britanske kraljevske družine. Bil je poznan tudi kot kronist. V času življenja je objavil šest knjig svojih dnevniških zapiskov.

STA


Najbolj brano