• Pankrti spet v šolskih klopeh (z desne): Slavc Colnarič, Boris Kramberger, Peter Lovšin, Bogo Pretnar in 
Gregor Tomc, ob njih pa še slovenski ideolog panka Igor Vidmar.
  Pankrti spet v šolskih klopeh (z desne): Slavc Colnarič, Boris Kramberger, Peter Lovšin, Bogo Pretnar in Gregor Tomc, ob njih pa še slovenski ideolog panka Igor Vidmar.
  Foto: Andraž Gombač
 • Pankrti 2017
  Pankrti 2017
  Foto: Andraž Gombač
 • Foto: Andraž Gombač

Govori se, da so v strašno dobri formi

četrtek, 14. september 2017, 17:19

Danes točno opoldne so se vrnili na Gimnazijo Moste, na kraj zločina, kjer spominska plošča oznanja, da so Pankrti prvi koncert imeli 18. oktobra 1977 prav tam. Spet so sedli v šolske klopi in napovedali veliki koncert Gospodje, jest vam ne verjamem ob 40. rojstnem dnevu: 20. oktobra bodo rohneli v dvorani Stožice.

LJUBLJANA > Pank, ki je bil za občutljiva ušesa in malomeščansko moralo le neznosen hrup, jih je pred 40 leti trdno povezal, volje do nastopanja pa jim ne manjka niti danes, je pojasnil pevec Peter Lovšin. Za šolsko klop so sedli še njegov tovariš besedilopisec in prvi menedžer skupine Gregor Tomc, kitarist Bogo Pretnar, basist Boris Kramberger, bobnar Slavc Colnarič

“Če se bomo čez deset let še spomnili, da smo nostalgični, se lahko vidimo tudi na 50-letnici, sicer je pa to zadnjič,” se je nasmehnil Tomc. Pretnar je prikimal: “Že na 30-letnici sem se čudil, da sem jo sploh dočakal. Takrat sem komaj čakal 40-letnico, zdaj pa komaj čakam 50-letnico. Je pa velika čast, da lahko s takim bendom igram na tako velikem odru.” Lovšin se je spomnil, kako so junija letos ob njihovem nastopu v Zagrebu zakrožile govorice, da so “v strašno dobri formi”, Kramberger pa je dodal: “Najprej me je presenetilo, da smo v Zagrebu nastopili v muzeju - k sreči se je izkazalo, da gre za muzej sodobne umetnosti, vsaj to.”

Colnarič je ob 30-letnici ugotavljal, da so Pankrti že stari, desetletje pozneje pa se mu ne zdijo več tako: “Časi se spreminjajo, ne razumem jih več kaj dosti, a nekaj se ni spremenilo: že 40 let žgem bobne, pa še ne znajo narediti takih palic, da jih ne bi polomil. Res je, smo v formi.”

Predstavili so tudi koncertne goste: na odru se jim bo pridružil Glen Matlock, basist kultnih Sex Pistols, ki so usodno vplivali na mlade Pankrte, občinstvo pa bodo ogrevale skupine EightBomb, Luto in Brez vprašanj, ki so se izkazale z izvedbami pesmi To ni več Slovenija, prvega singla Pankrtov po 30 letih. Posebne gostje bodo punce iz skupine Hellcats, ki so Pankrtom odstopile prostor za vaje in postale njihove “nadomestne matere”. AG


Povej naprej: