Gostovali so že po vsej Evropi

Provox je eden najštevilčnejših moških pevskih zborov na Primorskem. Ima 26 članov, vodi pa jih Matej Petejan. Letos zbor praznuje 30-letnico delovanja, ob tej priložnosti pa v soboto v novogoriškem kulturnem domu pripravlja celovečerni koncert z gosti.

Moški pevski zbor Provox je ob okroglem jubileju aprila že 
navdušil s sakralnim koncertom v župnijski cerkvi sv. Danijela 
v Dornberku.   Foto: Foto Atelje Pavšič Zavadlav
Moški pevski zbor Provox je ob okroglem jubileju aprila že navdušil s sakralnim koncertom v župnijski cerkvi sv. Danijela v Dornberku.  Foto: Foto Atelje Pavšič Zavadlav

NOVA GORICA > Moški pevski zbor Provox je nastal leta 1986, ko je Jožko Harej, prvi zborovodja, zbral fante iz spodnje Vipavske doline, predane zborovskemu petju. Pridružili so se pevci različnih generacij iz Nove Gorice in širše okolice. Nekateri tedanji mladi pevci so še danes aktivni člani. Zanimivo je tudi ime zbora - je sestavljanka iz naziva družbe Projekt, podpornice zbora, in latinskega izraza vox (glas).

Provox, ki goji vse zvrsti zborovske glasbe, posebno pozornost pa posveča slovenski ljudski in umetni pesmi, je v teh letih zabeležil več kot 600 nastopov doma in v tujini. Doma 26 pevcev pod taktirko Mateja Petejana nastopa na številnih krajevnih in regionalnih prireditvah, sodeluje na uradnih tekmovanjih in pevskih festivalih, prireja celovečerne koncerte, postal pa je tudi prepoznaven organizator odmevnih srečanj zborov Glasbeni večeri na Taboru nad Dornberkom v začetku poletja. Najraje pa se ljubiteljski pevci spominjajo srebrne plakete, ki so jo osvojili na državnem tekmovanju Naša pesem leta 1993 v Ljubljani.

Odzvali so se tudi na številna povabila, ki so prišla iz tujine, in doslej gostovali že v Italiji, Avstriji, Franciji, Češki, Belgiji, Nizozemski in Nemčiji.

Zbor so v tridesetletni zgodovini vodili še Tanja Kuštrin, Pavel Pahor, Miran Rustja in Ivan Mignozzi. Od leta 2012 ga vodi Matej Petejan. Dvakrat tedensko vadijo v Renčah, v času priprav na celovečerne koncerte pa se na pevskih vajah srečujejo tudi trikrat na teden.

V iskanju svoje identitete je zbor posegel v različno glasbeno literaturo, ki sega od začetkov evropske zborovske glasbe do partitur naših sodobnikov. Notni arhiv zbora šteje kar 300 partitur, ki so jih pevci doslej že vzeli v roke in jih predstavili javnosti.

Občinstvo so ob okroglem jubileju aprila že navdušili s sakralnim koncertom v župnijski cerkvi sv. Danijela v Dornberku, sedaj pa jih čakata še dva celovečerna koncerta, ki bosta obiskovalcem na voljo brezplačno. Prvi bo to soboto ob 20. uri v novogoriškem kulturnem domu. Repertoar ljudskih in avtorskih pesmi so razdelili v tri dele, pridružili pa se jim bodo tudi gostje Polona Kante Pavlin, Manuel Pintar, Minka Markič ter ženska vokalna skupina Vinika. Ponovitev koncerta bo v nedeljo, 4. decembra, ob 17. uri v kulturnem domu v Bukovici.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano