Gola koža znancev na platnu

Suzana Švent se goriškemu občinstvu predstavlja z razstavo AKT-terji, ki so jo v Galeriji Tir na Mostovni odprli minuli četrtek. Akti mlade slikarke so resni, a barviti, zanje pa je uporabila različne tehnike. “Ni enostavno dobiti modelov, ki bi pozirali goli,” je priznala Šventova, ki je na ogled postavila 18 slik.

Suzana Švent je za 18 aktov, ki jih razstavlja v Galeriji Tir na 
Mostovni, izbrala različne tehnike, prednjači pa oglje. Foto: Ana Cukijati
Suzana Švent je za 18 aktov, ki jih razstavlja v Galeriji Tir na Mostovni, izbrala različne tehnike, prednjači pa oglje. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Suzano Švent, 29-letno slikarko iz Celja, zaznamuje izrazita figuralika, ki jo je združila z razmislekom o vlogi gledalca v umetniškem procesu, o umetniku in njegovi vlogi v sodobni družbi ter drugih “večnih” temah, ki so jo privedle do obuditve tradicionalne tematike akta. “Akti so ena izmed treh paradigem, s katerimi se ukvarjam pri svojem delu,” je povedala Šventova, ki se tako tudi podpisuje pod svoja dela. “Ni enostavno dobiti modelov, ki bi pozirali goli, a se je med njimi znašlo tudi nekaj znancev,” je dodala.

Po opravljeni splošni maturi na umetniški gimnaziji v Velenju je bila leta 2005 sprejeta na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Študij slikarstva je leta 2014 zaključila z zagovorom diplomskega dela Gledalčeva emancipacija: v čokoladnem gledališču spektakularnega kapitalizma, v katerem je kritično analizirala odnos med gledalcem, umetnostjo in konzumerizmom.

Že od leta 2007, ko je imela svojo prvo samostojno razstavo, je svoja dela predstavila na različnih koncih. Razstavlja samostojno in skupinsko, udeležuje se različnih tekmovanj, natečajev in sodeluje na festivalih.

Pri ustvarjanju ji je izjemno pomembna fizična prisotnost modela, saj ji to pomeni kreativni izziv v lovljenju slučajnosti in premikov z delnim abstrahiranjem in deformiranjem figure, s čimer doseže nevsakdanji psihološki naboj v sliki. “Z gestualnim slikarstvom, ki se izraža v risbi in barvi, ne želim romantično prikazovati telesa kot simbol poželenja, ampak telo, ki je živelo in se staralo, tisto telo, ki gledalca ne pusti ravnodušnega,” je opisala svoj pogled na umetnost aktov, za katere je uporabila različne tehnike slikanja, po večini pa je v rokah držala oglje.

Črnino, ki definira figuro modela, je Suzana “otoplila” s pastelnimi barvami, akte pa naslikala z več perspektiv. Tako večplastnim podobam poskuša pustiti odprto pot za različne interpretacije gledalcev. Akte dokončno obudijo šele njihovi pogledi, ki podobe izpolnijo s svojimi spomini in izkušnjami. “Dela pomen dosežejo le, če jim uspe razgaliti gledalca,” je sklenila Suzana Švent. Njena razstava bo v Galeriji Tir na Mostovni na ogled še do 26. decembra.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano