“Glasu po vaji ne spraviš v kovček”

19-letna sopranistka Rebeka Pregelj, zlata maturantka z zlatim glasom, prihaja iz Šempetra pri Gorici. Pogovor hitro razkrije njeno široko razgledanost. Petje namreč poleg talenta za glasbeno umetnost zahteva razumevanje jezikov, vsebin zgodb in zgodovine.

19-letna sopranistka Rebeka Pregelj pravi, da glasba, ki 
osreči človeka, izpolni svojo nalogo.
19-letna sopranistka Rebeka Pregelj pravi, da glasba, ki osreči človeka, izpolni svojo nalogo.  

ŠEMPETER PRI GORICI > Rebeka Pregelj, nekdanja učenka Glasbene šole Nova Gorica, je letos vstopila v prvi letnik Akademije za glasbo, kjer petje študira pri profesorici Barbari Jernejčič Fürst.Kot pravi, se že veseli Puccinijev, Verdijev in drugih zahtevnih opernih skladateljev, pri katerih jo je morala njena prejšnja pedagoginja Marjetka Luznik pogosto že kar ustavljati, saj je bila Rebeka zvedava in se je želela preizkusiti tudi v najtežjih arijah.

Rebekina glasbena zgodba se je začela s flavto. “Flavta in samo flavta,” je vztrajala, ko sta jo, še deklico, nono in nona peljala na dan odprtih vrat v glasbeno šolo. Prišla je k Armandu Mariuttiju in z njim odkrila najpomembnejšo stvar: “Flavta je bila povod, da sem začutila ljubezen do glasbe in vse lepote bodočega poklica. Zaradi flavte sem hitro napredovala, saj je glasbilo, ki je petju najbolj sorodno. Prepona je bila že postavljena.” Želja po petju jo je tiho spremljala. Redno je pela v zborih: “Za solopetje sem bila preveč sramežljiva, vse dokler nam niso pri pouku glasbe na gimnaziji pokazali film o kastratu Farinelliju,” pripoveduje mlada sopranistka. Prijavila se je na avdicijo in bila sprejeta k Vladimirju Čadežu. Po enem letu je prešla k mladi Marjetki Luznik, s katero sta v dveh letih zgradili prisrčen odnos: “Za vsako napako je našla vajo, ki mi jo je pomagala najbolje odpraviti. Je zlata vredna profesorica,” pravi Rebeka. In doda, da solopetje zahteva discipliniran življenjski slog: “Glasu po vaji ne spraviš v kovček kot druga glasbila. Moraš dovolj spati in se zdravo prehranjevati, se ukvarjati s športom in ne preveč ponočevati. Najbolje je, če znaš vse uravnovesiti. Če želiš biti konkurenčen v interpretaciji, moraš dobiti tudi življenjske izkušnje. Če jih ne, lahko nazaduje izraznost.”

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V tokratni istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, se bo sopranistka Rebeka Pregelj predstavila s samospevi in opernimi arijami Mozarta, Händla, Offenbacha, Debussyja, Simonitija in drugih skladateljev, s katerimi je spomladi nastopila na zaključnem recitalu v Glasbeni šoli Nova Gorica.

Večkrat nagrajena pevka ima na repertoarju poleg Mozarta in baročnih skladateljev še Francoza Clauda Debussyja, ki ga zelo rada izvaja. Med slovenskimi avtorji rada izbere dela “briškega Puccinija”, Rada Simonittija, in drugih. Umetnost petja zahteva tudi branje leposlovja. Rada ima Oscarja Wilda, ker “je dekadenten, in slogovno dovršen, da uživaš v branju”. Zasluge za to, da ima tako rada književnost, Rebeka pripisuje gimnaziji, kjer se je navdušila tudi za kemijo: “Želela bi nadaljevati v tej smeri. Ne poklicno, ampak za lastni užitek, da izvem kaj o tem in kaj novega ustvarim.”

Ko je prikolesarila na intervju, je poslušala italijansko šansonjerko Mino. Na vprašanje, kakšna glasba ji je še pri srcu, odgovori: “Poskušam biti široko razgledana v vseh glasbenih pogledih. Svoj dom sem dobila v klasični glasbi in ne potrebujem ničesar drugega. Všeč sta mi tudi jazz in soul. Nekoč sem zavračala komercialno glasbo, zdaj ugotavljam, da nima smisla soditi. Če glasba osebo osrečuje, je izpolnila nalogo. Vsaka glasba je vredna, da je poslušana.”

Kot pribito drži, da Rebeko zanima veliko stvari in da se navdušuje nad vsem, kar se lahko novega nauči; igra flavto v Goriškem pihalnem orkestru, prepeva pri Mladinskem zboru Šempeter-Vrtojba - dekliški sekciji Singgirls, kot nekdanja članica Plavalnega kluba Nova Gorica uči plavati predšolske otroke pri Vaterpolo klubu Gorica, všeč ji je tudi triatlon. Šport je pomemben, saj je za nastopanje potrebna dobra fizična pripravljenost oziroma, kot bi rekli stari Grki - zdrav duh v zdravem telesu. Rebeka Pregelj ima obojega na pretek in tudi zato se njen glas poslušalca tako zelo dotakne.

METKA SULIČ


Najbolj brano