Glasnik zatiranih na Krasu

Manu Chao je slovensko občinstvo doslej obnorel trikrat: v Ljubljani je prvič nastopil leta 2002, se po devetih letih vrnil in nazadnje lani jeseni spravljal množico v ekstazo na Gospodarskem razstavišču. Glasbenika in aktivista drevi pričakujejo v Briščikih pri Trstu, organizatorji so prodali že 12.000 vstopnic, občinstvo pa bodo ogrevali tudi Elvis Jackson.

Manu Chao je v Ljubljani nastopil trikrat (fotografija je s koncerta v Hali Tivoli leta 2011), danes zvečer pa ga pričakujejo v Briščikih Foto: Katja Gleščič
Manu Chao je v Ljubljani nastopil trikrat (fotografija je s koncerta v Hali Tivoli leta 2011), danes zvečer pa ga pričakujejo v Briščikih Foto: Katja Gleščič

BRIŠČIKI > Kot pravijo v društvu Drugamuzika, ki med drugim pripravlja tudi festival Guča na Krasu, je zanimanje za današnji koncert izjemno, pa ne le med italijanskim občinstvom: “Obiskovalci prihajajo z vseh koncev, nakupe vstopnic smo zabeležili iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Brazilije, Kanade, Švice, Nemčije, Velike Britanije, Madžarske, Izraela, Norveške, Rusije in Švedske.”

Manu Chao (z rojstnim imenom José-Manuel Thomas Arthur Chao) prihaja na tržaški Kras iz Romunije: predsinočnjim je nastopil v Temišvaru, pred tem pa je imel koncerta v Istanbulu in Solunu. Na odru v Briščikih bo svoje največje uspešnice, tudi tiste iz obdobja skupine Mano Negra, odigral z zasedbo La Ventura, v kateri so njegovi glasbeni tovariši basist Jean Michel Gambeat, kitarist Madjid Fahem in bobnar David Bourguignon.

Njegove uspešnice - od Bongo Bongo, Politik Kills, Me Gustas Tu, Clandestino, Raining in Paradize, El Dorado, La Chinita, La Primavera, Merry Blues, Desperacido, Me llaman Call - so neke vrste glasbena podlaga številnih protestov po vsem svetu. “Pesnik zatiranih”, kot mu večkrat rečejo, si je s svojim glasbenim aktivizmom zgradil trdno bazo občinstva po vsem svetu in čeprav je zadnji studijski album La radiolina izdal pred sedmimi leti - pred tem so so izšli Clandestino (1998), Próxima Estación: Esperanza (2001) in Sibérie m'était contée (2004) -, so njegovi koncerti vselej domala razprodani. Poliglot (govori in poje v petih jezikih) navdušuje s svojim energičnim, iskrenim nastopom ter pisano glasbeno odejo različnih žanrov, v katero obleče svoja angažirana besedila.

Čast, da nastopijo pred glasnikom prezrtih posameznikov, etničnih, kulturnih in socialnih skupin ter kritikom globalne ekonomije, je tokrat pripadla skupini Elvis Jackson. Fantje, ki trenutno navdušujejo s singlom I belive in ... so ogrevali občinstvo številnim zvenečim imenom, med drugimi zasedbam Faith No More, Sepultura in The Offspring.

Pevec Buda pravi, da glasbenike, kot je Manu Chao, zelo spoštujejo: “Gre za angažiranega ustvarjalca. Njegova pot do tega, kar je danes, pa je bila vse prej kot lahka, saj je na turnejah preživel dobršen del življenja ter prepotoval cel svet podolgem in počez. Nastopa z njim se zato zelo veselimo in komaj čakamo na to novo izkušnjo, ki bo vsekakor nekaj novega in posebnega za nas.”

Pred koncertom Elvis Jackson (nastopili naj bi ob 20. uri) se bo občinstvu predstavila še italijanska zasedba Playa Desnuda.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano