Glasbeno prepletanje bo seglo čez mejo

Z nocojšnjim koncertom danske soul in rhythm&blues zasedbe Mika Andersena pred Coroninijevim dvorcem v Šempetru se bo začel tridnevni jazz, blues in art festival Blue Notte, ki se bo nato preselil v goriški park Basaglia.

Nocoj bo festival pred Coroninijevim dvorcem  odprl danski 
glasbenik Mike Andersen.  Foto: Birk Kromann
Nocoj bo festival pred Coroninijevim dvorcem odprl danski glasbenik Mike Andersen.  Foto: Birk Kromann

GORICA, ŠEMPETER> Festival Blue Notte bo že šestič ponujal energijo vrhunskih izvajalcev soul, rhythm&blues, jazz in blues glasbe. Tokrat prvič gostuje tudi na slovenski strani meje, v Šempetru pri Gorici, ki mu je pripadla otvoritev. Na ploščadi pred Coroninijevim dvorcem jo bo po uvodnem branju poezije Anje Mugerli in Tomislava Vrečarja ob 21. uri zapečatil danski kitarist in avtor Mike Andersen, večkratni dobitnik danske glasbene nagrade, ki ga označujejo za enega najizvirnejših in najkakovostnejših severnoevropskih soul blues glasov. Glasbeno se je formiral s klasiki, denimo B.B. Kingom, Johnom Leejem Hookerjem, Alom Greenom in Marvinom Gayem, predvsem pa z Otisom Grandom. Nase je opozoril že s ploščo iz leta 2002 My love for the blues, v kasnejših letih pa je izpilil slog, s katerim izvirno reinterpretira prepletanje bluesa in soula.

Festival bodo popestrili še nastopi literatov, fotografske razstave, gledališke predstave in multimedijski projekti. Jutri ob 20. uri bodo v parku Basaglia tik ob meji začeli večer s fotografsko razstavo, posvečeno afriškemu aktivistu Gregoiru Ahongbobonu, ki ji bo sledil glasbeno multimedijski projekt Marca Godeasa in Klausa Gesinga, temu pa še odprtje fotografske razstave Od verig do preporoda. Vrhunec večera bo ob 21. uri koncert tria Klaus Gesing (bas klarinet, sopran saksofon), Samuel Rohrer (bobni) in Björn Meyer (bas), ki bo predstavil nov projekt Amiira. Trio se poigrava in ruši meje med jasno strukturirano kompozicijo ter improvizacijo in eksperimentiranjem. Festival bodo na sobotni večer, ki se bo začel z otroškim gledališčem in poezijo, sklenili londonski eksplozivni blueserji 24 Pesos, ki črpajo iz najrazličnejših virov, od Slya Stona, Seana Costella inThe Meters pa tja do Rolling Stones in Jimija Hendrixa.

“Že več let sem iskal partnerje za čezmejno sodelovanje, končno nam je uspelo. Smo na meji, ta prostor pa potrebuje takšne dogodke,” pravi direktor šempetrsko-vrtojbenskega zavoda KŠTM Aleš Bajec, ki pri festivalu sodeluje z organizatorjem, socialno zadrugo Contea. Skupaj s predsednikom Contee Paolom del Negrom že načrtujeta širitev in nadgradnjo festivala, v katerega bi vključili še mestno občino. “Interes je, da se razširimo še v novogoriško občino, da ustvarimo neko dodano vrednost v tem prostoru. Imam občutek, da bo stvar šla naprej,” meni Bajec. S koncertom Mika Andersena se sočasno v Šempetru začenja tudi tradicionalno Poletje na placu.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano