Glasbeniki opozarjajo, da jim spletni ponudniki odžirajo dobiček

Več kot tisoč evropskih glasbenikov, med njimi tudi priznani pevci in skupine, kot so Coldplay, Abba, Kasabian in Sting, so na Evropsko komisijo naslovili pismo, v katerem opozarjajo, da jim spletni ponudniki, kot je YouTube, odžirajo dobiček, saj njihovo glasbo ponujajo brezplačno.

Sting je med podpisniki protestnega pisma.
Sting je med podpisniki protestnega pisma. 

BRUSELJ > Glasbeniki v pismu predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja pozivajo, naj ukrepa in ustvari pošteno okolje za umetnike in imetnike avtorskih pravic.

Glasbena industrija si je šele v zadnjem obdobju počasi opomogla od upada dohodkov, zahvaljujoč ponudnikom pretočnih storitev, ki so financirani bodisi z oglasi ali pavšalnimi prispevki, piše nemška tiskovna agencija dpa. Model, po katerem deluje YouTube, zagotavlja več kot milijardi ljudem brezplačen dostop do glasbe, s čimer postavlja na kocko prihodnost glasbene industrije, opozarjajo glasbeniki. S tem se, kot dodajajo, ustvarja vrzel, ki ogroža pravice in dohodke tistih, ki ustvarjajo in vlagajo v svojo glasbo, ter izkrivlja razmere na trgu.

Pismo je ena od zadnjih tovrstnih akcij in protestov zoper YouTube. Nedavno so podobno pismo ameriškemu kongresu poslali Taylor Swift, skupina U2 in drugi glasbeniki. Pri YouTube trdijo, da okoli tri milijarde oglaševalskih sredstev namenijo glasbeni industriji, pri čemer izpostavljajo poseben sistem, ki prek digitalnega podpisa prepoznava avtorstvo in s tem avtorjem omogoča tudi dohodek.

Na Evropski komisiji so potrdili prejem pisma, pri čemer so dejali, da se tudi sicer zavzemajo za bolj pravičen sistem na tem področju. Novi predlogi se obetajo že prihodnji mesec.STA


Najbolj brano