Glasbeni poklon Pasoliniju v vili Manin

Da ima “botra punka” Patti Smith prav poseben odnos do velikega italijanskega literata in režiserja Pier Paola Pasolinija, je bilo mogoče začutiti že na njenem decembrskem nastopu v gledališču Teatro Nuovo Giovanni Da Udine. 40 let po njegovi smrti in 40 let po izidu njenega legendarnega albuma Horses se bo rock ikona 1. avgusta v Villi Manin znamenitemu Furlanu še posebej poklonila.

Patti Smith je decembra nastopila v videmskem gledališču  
Nuovo Giovanni Da Udine, 1. avgusta pa bo šepetala in  
rohnela na dvorišču Ville Manin v bližnjem Codroipu.  Foto: Andraž Gombač
Patti Smith je decembra nastopila v videmskem gledališču Nuovo Giovanni Da Udine, 1. avgusta pa bo šepetala in rohnela na dvorišču Ville Manin v bližnjem Codroipu.  Foto: Andraž Gombač

VIDEM >Že decembra, ko je Patti Smith obiskala Videm, je svoje občudovanje do Pier Paola Pasolinija (1922-1977) najprej delila s tamkajšnjimi študenti, zatem pa še na svojem nastopu v gledališču, kjer je brenkaje na kitaro improvizirala stihe o Pasolinijevih zadnjih trenutkih. Marsikaterega obiskovalca je spreletel srh, ko je pospremljena z molovskimi akordi uročeno pripovedovala o umetnikovi hoji po morskem obrežju, kjer so neznanci okrvavili njegovo belo srajco.

Patti Smith je sicer v preteklosti Pasolinija večkrat omenila med umetniki, ki so pomembno vplivali na njeno ustvarjanje. Njena pesem Italy (the round) iz pesniške zbirke Babel je podnaslovljena Za Pasolinija, ki mu v pesmi posveča tudi več verzov, kakršen je: “Bil je žrtev fašistov, pedrov in čistosti svoje umetnosti ... Pasolini je mrtev. Et morte.”

Da gre za iskreno vez med dvema umetniškima dušama, je na decembrskem nastopu zaznal tudi glasbeni promotor Luigi Vignando. Ta je nemudoma pevkini menedžerki poslal sporočilo, v katerem je opisal projekt, s katerim bi počastili obletnico pesnikove smrti. “Govorila je z njo in takoj je sprejela ter se iskreno navdušila za dogodek,” pravi Vignando.

Patti Smith bo poleti na posebni turneji ob 40. obletnici izida albuma Horses, ki jo je med drugim kultna revija Rolling Stone uvrstila med 50 najpomembnejših plošč vseh časov. Z njo bo 2. avgusta nastopila tudi v ljubljanskih Križankah. MPG


Najbolj brano