Glasba z besedami in okusom

Jeseni so predavanja o kulturi in trgovini združili z glasbo in gurmanskimi užitki, drevi pa se bo glasba družila s predavanji o pijači in z njenim okušanjem. Prvi Glasbeni oddih bo drevi ob 20.30 v atriju Univerze ne Primorskem združil glasbo z okusom in z znanjem o penini.

Borut Mori
Borut Mori 

KOPER > Društvo prijateljev glasbe tokrat v sodelovanju s Kulturnim društvom Peter Martinc nadaljuje svoje poslanstvo razbijanja predstav in predsodkov do koncertov klasične glasbe. “Tudi poleti vztrajamo in združujemo glasbo s strokovnimi predavanji in sproščenostjo. Obiskovalcem želimo poleg estetskih, glasbenih užitkov ponuditi tudi kanček znanja o pijači, ki jih bo spremljala. Cilj je razširiti glasbeni dogodek, ga razbremeniti stereotipov, ki glasbenike, predavatelje in poslušalce zgolj obremenjujejo,” pravi Borut Novakovič iz Društva prijateljev glasbe. Navdih za spajanje glasbe in pijače je dobil med prebiranjem poljudne knjige Zgodovina sveta v šestih kozarcih ameriškega antropologa Toma Standageja: “Njegova zgodovina je kronološka in gre od piva, vina, čaja, vse do gaziranih pijač. Mi bomo začeli s penino, o kateri pravzaprav večina ve zelo malo. Pozabili smo namreč, da so bili taki dogodki že v preteklosti, denimo opere v času Rossinija, družbeni dogodki, med katerimi so celo sklepali posle. Seveda naš Glasbeni oddih ne želi postati šagra, a radi bi se razbremenili preživetih wagnerjanskih pravil treh ur tišine in pika.”

Drevi bo o penini na predavanju spregovoril Jože Rozman, sommelier in vinski publicist, z avtorsko glasbo in francoskimi šansoni pa se bo na harmoniki predstavil Borut Mori, ki je lani na koprskem festivalu Jeff že nastopil z violinistom Ingmarjem Jennerjem. Mori, ki je kot pedagog zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, je za zgoščenko Perunika prejel najvišjo avstrijsko glasbeno nagrado Austrian World Music Award 2010. Njegovo ustvarjanje je posnelo več radijskih in televizijskih hiš.

Že prihodnjo soboto, 17. julija, pa se bo Glasbeni oddih preselil v Ankaran na Študentsko plažo, kjer bo ob glasbi v ospredju zgodovina in vrste piva, o čemer bo predaval zgodovinar dr. Marko Prpić. Degustacijo najrazličnejših izdelkov malih in velikih pivovarjev pripravljajo v sodelovanju s koprskim barom Cameral, glasba pa bo v kitari in glasu dua Ponte, ki bo predstavil nabor glasb sveta. Dogodek bo že ob 19. uri uvedla glasbena delavnica tolkalca Martina Konjajeva in kitarista Boruta Novakovića.

MPG


Najbolj brano