Glasba v družbi reke, vlaka in netopirjev

Glasbeno društvo Nova že vrsto let primorsko občinstvo navdušuje tako z izvirnimi programi kakor z različnimi zasedbami, v katerih igrajo mladi nadarjeni glasbeniki iz Slovenije in Italije, ki so sicer tudi redni ali podporni člani simfoničnega orkestra Nova filharmonija.

V trobilni ansambel novaBrass  je umetniški vodja in dirigent Simon Perčič povezal 14 odličnih trobilcev in tolkalko.  Foto: Ana Rojc
V trobilni ansambel novaBrass je umetniški vodja in dirigent Simon Perčič povezal 14 odličnih trobilcev in tolkalko.  Foto: Ana Rojc

BUKOVICA > Najnovejši je trobilni ansambel novaBrass, v katerega je umetniški vodja in dirigent Simon Perčič povezal 14 odličnih trobilcev in tolkalko. In ker so aktivisti Društva Nova za uresničevanje svojih ambicioznih projektov dobili največ posluha v Občini Renče - Vogrsko v okviru ciklov Glasbeni večeri v Bukovici, so minuli četrtek na enem od koncertov poskrbeli za edinstveno priložnost dveh krstnih doživetij, hkrati pa dvorano Zorana Mušiča odprli tudi za prvo pravo koncertno izkušnjo Triu Amabile. Spretnosti harmonikarske igre se prelestne mlade glasbenice učijo na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega v Velenju, in ker so na mednarodnem tekmovanju Svirel 2014 v Štanjelu prepričale žirijo, so osvojile posebno nagrado - koncert v Bukovici. Doživeto, poglobljeno, ubrano, predvsem pa strastno je muziciranje harmonikarskega tria, ki se je domiselno in spretno “sprehodil” od umetnosti Fuge velikega baročnega mojstra Johanna Sebastiana Bacha do slovitega Libertanga Astroja Piazzolle ter sodobnih malih zvočnih zgodb in balkanskih plesov Janusza Wojtarowicza.

Osrednja pozornost pa je vendar veljala zasedbi novaBrass, ki je v svoj debitantski nastop vključila tudi tri odlične mlade primorske glasbene talente: pozavnista Jakoba Lebana, hornista Sebastijana Budo in trobentarja Gregorja Rogeljo. Z dopadljivim prepletanjem skladb oziroma priredb od znamenitega in za mnoge najlepšega Gallusovega moteta Ecce quomodo moritus iustus in znanega irskega ljudskega napeva Londonderry do všečne Memory iz slovitega muzikla Cats (Mačke) Lloyda Webra, standarda Tico Tico Zequinhe de Abreua ali plesno zimzelene CaravanDuka Elingtona je novaBrass odstiral svoj poustvarjalni potencial, marsikdaj sicer še malce intonančno okoren, a vendar poln adrenalina.

Za dražljivo glasbeno avanturo je dodatno poskrbel skladatelj Marko Mozetič, ki ga pri ustvarjanju očitno že dlje časa navdihujejo prav mladi, zbrani v društvu Nova. Novonastali zasedbi novaBrass je poklonil noviteto, naslovljeno Proteus. Kapljanje vode s kapnikov, šumenje reke, lahen ropot vlaka na tirih, prepletanje pogovorov v tujih jezikih navdušenih obiskovalcev Postojnske jame se v skladbi prepleta v zanimivo zvočno zgodbo z žvižganjem, oglašanjem jamskih netopirjev ali podzemnega vlakca. Duhovita, radoživa, ritmično, pa tudi koreografsko atraktivna skladba je v izvajalcih več kot očitno prebudila bujno domišljijo, saj so jo krstno izvedli s pravim žarom.

TATJANA GREGORIČ

(Radio Koper)


Najbolj brano